EKONOMİ:
Almanya'da Çırak Sıkıntısı!

Almanya’da orta ölçekli işletmeler, çırak olarak yetiştirmek için eleman bulamıyor. Geçen sene 80 bin meslek eğitim yeri boş kaldı. Bu alanda yaşanan sıkıntı, kalifiye eleman sorununu da beraberinde getiriyor.

Orta ölçekli şirketler, elinde yetişmiş elaman olmadığı için gelen siparişleri geri çevirmek zorunda kalıyor. Bunun ise ekonomiye yıllık zararı 31 milyar Euro olarak ifade ediliyor.

Yeni meslek eğitimi sezonunun başlaması ile birlikte Almanya’daki şirketler çırak olarak yetiştirmek için uygun eleman bulamamaktan şikayetçi. Meslek eğitimi verecek genç eleman bulamayan şirketler, kalifiye eleman yetiştiremedikleri için gelecek endişesi yaşıyor. Bu sıkıntıyı daha şimdiden birçok şirket çekmeye başlamış bile.

Danışma ve araştırma şirketi Ernst & Young (EY) tarafından yapılan araştırmaya göre her 10 şirketten yedisi beklentilerine cevap verecek çırak bulamıyor. Ayrıca şirketler kalifiye eleman eksikliğinden dolayı daha şimdiden gelen iş tekliflerini geri çeviriyor. Alman orta ölçekli şirketlerde sadece bu sebeple ortaya çıkan zararın 31 milyar Euro olduğu açıklandı.

Kalifiye eleman sıkıntısının özellikle orta ölçekli şirketleri etkilediği ve bunları adeta frenlediği açıklandı. Bunun en büyük sebebinin meslek eğitim yerlerinin doldurulamaması olduğunu açıklayan Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK), sadece 2013 yılında 80 bin çıraklık eğitimi yerinin boş kaldığını belirtiyor.

2014 yılı için gerçek rakamların ancak eylül sonunda hesaplanabileceğini duyuran DIHK, demografik dönüşümü ve öğrenci azalmasını da hesaba katarak geçen seneden çok daha büyük bir rakam beklediğini belirtiyor.

Geçen sene ile bu sene arasında potansiyel çırak adayları sayısındaki azalma da 53 bin olarak ifade ediliyor. Bu azalmanın çıraklık sisteminde büyük bir açık olarak kendini hissettirdiğini açıklayan DIHK, çıraklıktaki azalmanın bir sebebinin de üniversite okuyanların sayısındaki artış olduğuna işaret ediyor.

2014 yılında bir önceki seneye kıyasla üçte bir oranında daha fazla genç üniversiteye başlamış. Çıraklık yerlerinin boş kalmasının en önemli sebebi olarak ise gençlerin genelde aynı mesleklere olan ilgisi.

Toplam başvuruların yarısı mesleklerin yüzde 20′si olan meslek gurubuna yapılmış. Bunların ise halk arasında çok bilinen oto tamirciliği, mekatronik benzeri meslekler olduğu ifade edildi.

Geriye kalan yüzde 50 oranındaki başvurular ise mesleklerin toplamının yüzde 80′ine tekabül eden mesleklere yapılmış.

UYGUN MESLEK SEÇİMİ İÇİN STAJ ŞART

Şirketler bir taraftan uygun çırak bulamamaktan şikayet ederken diğer taraftan ellerindeki çırakları tutmak içinde özel gayret sarf ediyorlar.

DIHK’dan Achim Dercks bu gayreti “Almanya’da şirketler çıraklığı cazip hale getirmek için parasal destek, özel mesleki kurslar, yurt dışında eğitim, ehliyet desteği gibi tekliflere müracaat ediyor.” cümleleri ile anlatıyor.

Şirketlerin en büyük sıkıntısını ise çıraklarda aradıklarını bulamamaları olarak açıklıyor. Bunların başında da okuldan getirdikleri temel bilgilerin yetersizliği, isteksizlik, motivasyonsuzluk, disiplinsizlik gibi çok önemli etkenler sayılıyor.

Uzmanlar ise isteksizliğin en önemli sebebinin kişinin mesleği sevmemesi olarak açıklıyor. Doğru meslek seçimi için çırak adaylarına o meslekte staj yapmaları tavsiye ediliyor.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

GELECEĞİN PROJESİ FREE ENERGY BOX
Enerji Bağımsızlığında Devrim Yaratacak Free Energy Box’a ilgi her geçen gün büyüyor.

Haberi Oku