Menier sendromu belirtileri yüz yıl önce Prosper Menier adında bir Fransız bilim adamı tarafından tanımlanmıştır.Açıklamış olduğu belirtiler gelip giden işitme kaybı ile beraber baş dönmesi,mide bulantısı,kulak çınlaması ve etkilenmiş olan kulakta  basınç hissi duyulmasıdır. Menier sendromu ekseriyetle önce bir kulağı etkiler  ve bazen de diğer kulakta da işitme kaybıyla devam edebilen bir hastalıktır. 

Vakaların yüzde yirmibeş ile yüzde ellisinde ilerde ikinci kulak da etkilenir.Bu hastalığın nedeni henüz bilnmiyor. Labirent denilen iç kulakta sıvı artışıyla,bu sıvı fazlasının labirent zarında basınç yapmasıyla gelişir.Bu zarı bozar ve bazen de yırtar.Netice de denge ve işitme duyuları bozulur.

Menier Hastalığı'nın Belirtileri

Başdönmesi,kulakta dolgunluk hissi,çınlama ve işitme kaybı ile seyreden bir hastalıktır..

Kontrolsüz ve tedavisiz hastalarda zamanla tüm şikayetler ortaya çıkar.

Bu hastalarda yüksek ses kulakta ağrı yapabilir.

Şiddetli başdönmesine bulantı ve kusma eşlik edebilir.

Semptomlar genellikle orta yaşlarda başlar.Erkeklerde kadınlardan daha sık görüür.

Menier'li hastalarda mevsimsel şikayetler ya da gıdalara bağlı yakınmalarda artışlar saptanmıştır.

Bu hastalarda allerjinin tedavisi ile vertigo ve Meniere ait semptomlarda azalmalar tespit edilmiştir.

Meniere Beslenme Tedavisi

Menier de şeker hastalığı da kimi zaman semptomların daha belirgin hale gelmesine,kusma atakların daha fazla yaşanmasına sebep olabilmektedir.

Ancak atakların hipoglisemi komasıyla karıştırılmaması önemlidir.

Çoğu zamanda atak anında yapılan ölçümlerde şekerde bir değişiklik olmadığı görülmüştür. Bu nedenle mutlaka diyet yapılmalı kilo dengeli tutulmalıdır.

Na (sodyum) alımı kısıtlanmalı .Bunun için hastanın günlük tuz tüketimin kısıtlanması gerekmektedir. 1500 mg/günlük tuz alımı idealdir.

Bunun yanında kafein,alkol alımı da kısıtlanmalıdır.

En önemli tuzsuz diyet ;Furstenberg rejimidir.

Furstenberg Diyeti: Sıvı alımı kısıtlanmaz,bunula birlikte çok fazla miktarda su tüketimi önerilmez. 1934'te Furstenberg Meniere Hastalığındaki semptomların Na (sodyum) retansiyonuna bağlı olduğunu göstermiştir.

Diyette tuz kısıtlanması önermiş,diüretiklerin vertigo ataklarını kontrol ettiğini ortaya koymuştur.

Sodyumdan zengin besin alımı kısıtlanır. Tüm yiyeceklerin tuzsuz hazırlanması önerilir.

Ancak diyette fazla karbonhidrat tüketimi prtaikte hasta takibinde uygun değildir.

Yumurta,balık,et ,meyve,sebze,süt,yağ,serbesttir.

Tuzlu et ve balık,tuzlu ekmek,tuzlu yağ,ıspanak,peynir,zeytin,havuç,marul,istiridye v.b kısıtlanmalıdır.

Şalgam,kırmızı turp,incir,pancar,çilek ,balkabağı,yerfıstığı v.b gıdalar haftada ikiden fazla tüketilmemelidir.

Tuz yerine KCL kullanılabilir. Eğer hastalar diyabetikse veya kolesterolleri yüksek düzeyde ise,hastaya kilo kaybı ve egzersiz de önerilmelidir.

Candida ve menier ilişkisi ne derece vardır??

Meniere tedavisinde beslenme çok önemli ve nedenlerin de candidanın da ortaya konması bir o kadar dikkate değerdir.

Menier de beslenme tedavisinin yanı sıra mantar ve maya tedavisi de mutlaka göz önüne alınmalı ve candida üzerine de yoğunlaşılmalıdır.

Candida albicans denilen patojen mantar türünün çoğalarak iç kulakta hastalığa sebep olduğu görülmüş yapılan çalışmalarda candida tedavisi ile meniere semptomlarında iyileşme kaydedilmiş.

Candida tedavisinde sağlam bağırsak florası önemlidir bu sebeple lactobacillus acidophillus ve lactobacillius bifidum bakterileri b12 ve biotin üretimine katkıda bulunarak bağırsak sağlığını güçlendirmektedir.

Hastanın psikolojik durumu da menier de çok önemlidir. Fazla stres,sıkıntı gerginlik atakların sıklığını ve süresini arttırmaktadır.

Menier hastalığı kronik bir hastalık olarak kabul edilse de,çeşitli tedavi stratejileri ile beslenme de yapılacak düzenlemeler sayesinde semptomları hafifletmek ve hastalığın yaşam süresince uzun vadeli etkilerini en aza indirmeye yardımcı olabilmektedir.

 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104