Ancak belirtilerin göz ardı edilmesi, erken tanı şansını kaçırmaya neden olabiliyor. Uzmanlar, cilt kanserinin erken fark edilmesi için bireylerin ciltlerini düzenli olarak kontrol etmelerinin ve herhangi bir değişiklik fark ettiklerinde vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurmaları gerektiğini vurguluyor.
Bayındır Söğütözü Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Oskay, derideki kabartı veya lekelerin çoğalması, şekil veya renginde değişiklik olması ya da uzun süren, iyileşmeyen yaraların mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Doç. Dr. Oskay ayrıca, renk değişimi içeren, farklı renk tonları barındıran benlerin cilt kanseri riski açısından değerlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.
Cilt Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla önemli bilgiler paylaşan Doç. Dr. Tuba Oskay, cilt kanserine yol açan faktörleri ve erken tanı için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Cilt Kanserine Neden Olan Faktörler Neler?
Doç. Dr. Tuba Oskay, cilt kanserinin, derideki DNA hasarı sonucu ortaya çıktığını ve bu hasarın onarılamayıp kontrolsüz hücre çoğalmasına yol açtığını ifade etti. Açık tenli, yoğun çilli ve güneşte kolayca kızaran kişilerin cilt kanseri açısından daha yüksek risk taşıdığını belirten Doç. Dr. Oskay, "Özellikle çocukluğunda çil öyküsü olan veya sık ve şiddetli güneşe, karsinojenlere maruz kalan kişilerde yetişkinlik döneminde cilt sorunları daha sık görülür" uyarısında bulundu.
Bu Belirtileri Göz Ardı Etmeyin!
Deri kanserinin erken belirtilerinin genellikle ciltte gözle görülebilir değişikliklerle ortaya çıktığını söyleyen Doç. Dr. Tuba Oskay, şu önemli uyarılarda bulundu: "Deride zaman zaman açılıp kapanan bir yara, kabarıklık, kabuklanma, akıntı veya kanama gibi şikayetler önemlidir. Bir kabartı ya da lekenin parlaklaşması, şekil veya renginde değişiklik olması, bir aydan uzun sürmesi mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmayı gerektirir. İyileşmeyen yaralar da dikkate alınmalıdır."
Hangi Benlerden Şüphelenmeli?
Çok sayıda beni olan kişilerin cilt kanseri riskinin daha yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Tuba Oskay, "Ayrıca bu benler içerisinde düzensiz şekilli, farklı renk tonları içeren ve büyük boyutlu benler varsa daha dikkatli olunmalıdır" uyarısında bulundu.
Benlerdeki değişikliklerin erken fark edilmesi için kişilerin kendi ciltlerini düzenli aralıklarla kontrol etmesinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Oskay, "Bende farklı bir değişim fark eden kişi, en kısa zamanda bir dermatoloji uzmanına başvurmalıdır. Ayrıca ben kontrolleri yılda bir kez düzenli olarak dermatoskopi ile yapılabilir. Riskli bireylerde ise kontroller daha sık yapılabilir. Yüz ve dudaktaki pigmente lezyonlara dermatoskopik inceleme yapılmalı, lazer veya diğer cerrahi uygulamalar yapılmadan önce mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışılmalıdır" dedi.
Cilt Kanserinden Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmeli?
Güneşten korunmanın cilt kanserine karşı alınabilecek en etkili önlem olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tuba Oskay, şu önemli tavsiyelerde bulundu:
- Güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10:00-16:00 arasında doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçının.
- Gölgede kalmaya özen gösterin.
- Açık ve güneşli havaların yanı sıra bulutlu günlerde de UV ışınlarının %80'inin yeryüzüne ulaştığını unutmayın.
- Normal pencere camları UVB ışınlarını engellerken, UVA ışınlarına karşı koruma sağlamaz. Bu nedenle iç mekanlarda da dikkatli olunmalıdır.
- Yıl boyunca hem UVA hem de UVB'ye karşı koruyucu, en az 30 faktörlü güneş kremlerini düzenli olarak kullanın.
- Geniş kenarlı şapkalar, uzun kollu kıyafetler ve tam UVA-UVB filtreli güneş gözlükleri etkili bir koruma sağlar.
Doç. Dr. Tuba Oskay, cilt kanserinin diğer birçok kanser türüne göre daha yüksek tedavi başarısına sahip olduğunu belirterek, tedavi başarısında en önemli faktörün "erken tanı" olduğunu vurguladı. Deride meydana gelen değişikliklerin takip edilmesi ve şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurulmasının hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.