Kütüphanede Sosyal Bilimler ve Disiplinlerarası Söyleşiler etkinliğinin üçüncüsü olarak Nâzım Hikmet Kültürevi'nde gerçekleşen söyleşide, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan, anlatıdaki değişimin kültürel etkilerini farklı boyutlarıyla değerlendirdi.
Kültürel Geçiş Hem Çatışma Hem de Beraberlik Getirdi
Sözlü kültürden yazıya ve nihayetinde dijital dünyaya uzanan bu kültürel geçişin, beraberinde çatışmaları getirmesinin yanı sıra yeni bir beraberlik ve barış ortamını da mümkün kıldığını belirten Doç. Dr. İlhan, bu süreçte sözün ve konuşmanın giderek önemini yitirdiğine dikkat çekti. İlhan, kültürel geçişlerin bazı anlaşmazlıkları ortadan kaldırırken aslında her şeyi merkezileştirdiğinin altını çizdi.
Sözlü Kültürde Performans Ön Planda
Sözlü kültürün temel özelliğinin performans odaklı olması olduğunu vurgulayan İlhan, "Sözlü kültürde söylenen bir şeyin anında anlaşılması zorunludur. Aksi takdirde o sözün hiçbir geçerliliği kalmaz. Bu nedenle sözlü kültürde performans, anlık durum en belirleyici unsurdur ve anlatıcılık ister istemez profesyonel bir hal alır" dedi. İlhan, sözlü kültürde bilginin, enformasyonun ve anlatının ritim, tekrar ve bedensel etkileşimlerle iç içe geçtiğini ifade etti.
Yazı Bilgiyi Kalıcı Kıldı, Dijital Çağ Simülasyonu Getirdi
Yazının bilgiyi zaman ve mekandan bağımsız hale getirerek kalıcılık sağladığını belirten Doç. Dr. Muhammed Emir İlhan, "Bu sayede metinler tekrar tekrar incelenebilir, karşılaştırılabilir ve eleştirilebilir bir yapıya kavuştu. Yazı aynı zamanda listeler, formüller, tablolar gibi bilişsel araçlar sunarak soyut düşünceyi, sınıflandırmayı ve bürokrasiyi de mümkün kıldı" diye konuştu.
Dijital çağla birlikte gelen hızlı değişimin, hayatımızdaki son hikaye anlatıcısını da alıp götürdüğünü ve bizde yanılsamalar bıraktığını kaydeden İlhan, "Artık temsillerin gerçeklere gönderme yaptığı bir dünyada yaşamıyoruz. Simülasyon çağındayız. Her şey birer simülasyon ve sahte bir görüntüden ibaret" ifadelerini kullandı.
Söyleşinin sonunda katılımcıların merak ettiği soruları da içtenlikle yanıtlayan Doç. Dr. İlhan, etkinliğe katılan okurları için kitaplarını da imzaladı.