Toplumda infertilite söz konusu olduğunda öncelikle kadınların suçlandığına dair yaygın bir önyargı olduğunu belirten Prof. Dr. Kozacıoğlu, bu düşüncenin gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.
Erkek İnfertilitesinin Birçok Nedeni Olabiliyor
Erkeklerde infertiliteye yol açabilecek çeşitli faktörler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Zafer Kozacıoğlu, "Erkek infertilitesi nedenleri arasında genetik sorunlar, hormonal problemler, sperm kanallarında farklı derecelerde tıkanıklıklar ve daha önce uygulanan bölgesel tedaviler ile radyoterapi gibi tıbbi müdahaleler sayılabilir" dedi.
İnfertilite Tetkik ve Tedavisine Erkeklerden Başlanmalı
Prof. Dr. Kozacıoğlu, çiftlerde bir yıl boyunca düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik sağlanamaması durumunun infertilite olarak tanımlandığını belirtti. Kısırlık (sterilite) teriminin ise çeşitli tedavilere rağmen ebeveynliğin mümkün olmadığı durumlar için kullanıldığını ifade etti. Kozacıoğlu, "Yeni evli çiftlerde veya genel infertilite sorunlarında, tetkiklere genellikle erkekten başlamayı tercih ediyoruz. Çünkü erkeğe yönelik incelemeler kadına göre çok daha kolay, zahmetsiz, ekonomik ve hızlı sonuç veriyor. Erkekte genel muayene ve sperm analizi yapılıyor. Eğer varikosel gibi bir sorun tespit edilirse tedaviye alınıyor. Varikoselin sperm değerlerini olumsuz etkilediği durumlarda, cerrahi mikrocerrahi yöntemini uyguluyoruz. Bu yöntemle nüks ve komplikasyon riski en aza indirilebiliyor ve hasta aynı gün evine dönebiliyor" diye konuştu.
Uygun Tedavilerle Başarılı Sonuçlar Alınıyor
Prof. Dr. Zafer Kozacıoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Eğer varikosel yoksa hormon tedavisi ve sperm takviyelerine yöneliyoruz. Canlı sperm varlığında gıda takviyeleri ve hormonal düzenlemelerle tedaviye devam edebiliyoruz. Bizi en çok zorlayan durum, semen analizinde hiç canlı sperm olmayan vakalardır. Bu durumlarda genetik tetkikler yapılıyor. Eğer genetik bir sorun tespit edersek hastalarımızı mikroTESE (testislerden mikroskop yardımıyla cerrahi sperm arama) yöntemine alıyoruz. Bu yöntemde testisin içinden mikroskopla canlı sperm hücresi bulmaya çalışıyoruz. Testisten elde edilen sperm, menideki az sayıdaki sperme göre genellikle daha kaliteli olabiliyor. Düşük sperm sayısı olan vakalarda testisten sperm elde etmek daha iyi sonuçlar verebiliyor ve tedavi şansını artırıyor. Henüz uzun vadeli kesin sonuçlar olmasa da, kök hücre tedavileri gibi yeni gelişmelerle genetik sorunlu hastalara umut olmaya devam ediyoruz."