İstanbul 69. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 8 sanıklı duruşmaya 6 sanık katıldı. Yabancı olduğu belirtilen 2 sanık ise duruşmaya gelmedi. Sanıklar savunmalarında eyleme katıldıklarını kabul etti. Basından ve sosyal medyadan nükleer karşıtı eylem yapılacağını duyduklarını belirten sanıklar, tehlikeli olması nedeniyle nükleere karşı olduklarını söyledi. Anayasal hak olarak barışçıl eyleme katıldıklarını savunan sanıklar, pankart açmaya çalışırken uyarı yapılmadan gözaltına alındıklarını iddia etti.
Sanıkların avukatı Deniz Bayram, müvekkillerin eyleminin suç olmadığını, demokratik hakkın kullanımı olduğunu savundu. Olayın gerçekleştiği yerin otel olduğunu, özel mülkiyet olan otelin sahiplerinin de şikayeti bulunmadığını kaydetti. Eylemle kamu düzeninin de bozulmadığını kaydeden Bayram güvenliği de tehdit etmediğini söyledi.
Mahkeme, yabancı olan sanıkların savunmalarının beklenmesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.
Duruşma öncesinde sanıkların da aralarında bulunduğu grup basın açıklaması yaptı. Avukat Deniz Bayram, Türkiye’de nükleer enerji geçmişinin 50 yıla dayandığını söyledi. Bayram, “Bugün 50 yıl sonra Türkiye’de 3 tane nükleer enerji santrali projesinin duyurusunun yapılmasına rağmen hala nükleer enerji santralleri kurulamamıştır. Bunun sebebi ise 50 yıllık tarihi içerisinde gerçekleştirilen barışçıl protestolar ve halkın bu plan ve projeleri istememesidir. Bizler Akkuyu’da, İğneada’da ve Sinop’taki nükleer enerji plan ve projelerine karşı toplumsal alanda, hukuksal alanda mücadele etmeye devam ederken aynı zamanda aktivistler nükleer enerjiye karşı barışçıl protestolarına devam edecektir. Bu davayla birlikte Türkiye’de nükleer enerjiye karşı gerçekleştirilen barışçıl protestolar değil Türkiye’deki nükleer planlar ve projeler yargılansın demek için bugün buradayız.” dedi.
İddianamede, 30 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da yapılan Nükleer Santraller Zirvesi öncesinde toplantının yapılacağı otele yerleşen eylemcilerin daha sonra nükleer santral karşıtı pankartlar açarak kanunsuz gösteri yaptıkları belirtildi. Polis ve özel güvenlik görevlilerin müdahale ederek pankartlara el koyduğu, eylemcileri gözaltına aldığı kaydedildi. Şüphelilerin izinsiz gösteri yapmak suçundan cezalandırılmaları istendi.
Greenpeace Üyeleri Hakim Karşısına Çıktı!
İstanbul’da geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Nükleer Santral Zirvesi’nin yapılacağı otelde nükleer karşıtı eylem yapan Greenpeace üyelerinin yargılandığı dava başladı. Sanıklar, nükleere karşı oldukları için eyleme destek vermek amacıyla olay yerine gittiklerini belirtti. Pankart açmaya çalıştıklarını kaydeden sanıklar, uyarı yapılmaksızın gözaltına alındıklarını söyledi.