Sektörün Nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 gibi önemli bir artış kaydederek 3 milyar 146 milyon dolara ulaştı. Bu sonuçla otomotiv, Türkiye ihracatında yüzde 15'lik pay alarak zirvedeki yerini sağlamlaştırdı.
OİB Başkanı Baran Çelik: "Nisan Ayı İhracatında Tarihi Zirveye Ulaştık"
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, yılın ilk dört aylık performansını değerlendirerek, "Yılın üçte birini geride bıraktık ve Ocak-Nisan döneminde otomotiv ihracatımız yüzde 6,5'lik bir yükselişle 12 milyar 635 milyon dolara ulaştı. Geçtiğimiz ay ise bugüne kadarki en yüksek Nisan ayı ihracatını gerçekleştirdik. Özellikle Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatımızda yüzde 33, Çekiciler ihracatımızda ise yüzde 137 gibi dikkat çekici artışlar yaşandı. Ayrıca Almanya'ya ihracatımız yüzde 44, Polonya'ya yüzde 68 ve Slovenya'ya yüzde 115 oranında arttı" şeklinde konuştu.
Tedarik Endüstrisi Liderliğini Koruyor
Otomotiv ihracatının en büyük bölümünü oluşturan Tedarik Endüstrisi, Nisan ayında 1 milyar 284 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Binek Otomobiller ihracatı aynı dönemde yüzde 4 azalarak 895 milyon dolar olurken, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 33'lük artışla 513 milyon dolara, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı yüzde 9'luk yükselişle 240 milyon dolara ve Çekiciler ihracatı ise yüzde 137'lik çarpıcı artışla 145 milyon dolara ulaştı.
Ülke Bazında İhracat Değişimleri
Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu ülkeye ihracat yüzde 21 oranında arttı. Önemli pazarlardan Fransa'ya yüzde 19, Romanya'ya yüzde 30, İspanya'ya yüzde 33, Polonya'ya yüzde 39, Belçika'ya yüzde 37 ve Fas'a yüzde 40 ihracat artışı kaydedildi. Ancak Rusya'ya ihracatta yüzde 47'lik bir düşüş yaşandı.
Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa'ya ihracat yüzde 26 azalırken, İspanya'ya yüzde 29, Almanya'ya yüzde 19, Hollanda'ya yüzde 71 ve İsveç'e yüzde 45 düşüş görüldü. Buna karşılık Birleşik Krallık'a yüzde 24, İtalya'ya yüzde 66, Polonya'ya yüzde 100, Slovenya'ya yüzde 196 ve Belçika'ya yüzde 183'lük önemli artışlar yaşandı.
Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda Almanya, İtalya, İspanya ve Slovenya'ya ihracatta üç haneli artışlar dikkat çekerken, Çekiciler ihracatında da Almanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Fransa'ya yönelik yüksek oranlı artışlar kaydedildi.
Almanya Zirvede, AB İhracatı Güçleniyor
Nisan ayında en büyük ülke pazarı Almanya'ya ihracat yüzde 44 artışla 529 milyon dolara yükseldi. Fransa 355 milyon dolarla ikinci, Birleşik Krallık ise 319 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. AB ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 25'lik artışla 2 milyar 276 milyon dolara ulaştı ve toplam otomotiv ihracatının yüzde 72'sini oluşturdu.