EKONOMİ:
İzmir'de Endüstriyel Sinerji Hamlesi: Atıklar Değere Dönüşüyor!

İzmir Kalkınma Ajansı Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Başkanı Emine Bilgen Eymirli, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, kaynak verimliliğinin en etkili yolunun atıkların yeniden değerlendirilmesi olduğunu vurguladı. Eymirli, "Düzenlediğimiz sinerji çalıştayları, firmaların bir araya gelerek her türlü atıl kaynaklarını paylaşmalarını sağlamak açısından büyük önem taşıyor. İzmir Kalkınma Ajansı olarak bugüne kadar 5 sinerji çalıştayı düzenledik ve bu çalıştaylarda 850 potansiyel sinerji konusu belirledik. Yapılan çalışmalar sonucunda iş birliği potansiyeli olan 54 firmayı ziyaret ettik ve 11 firma arasında numune alışverişi gerçekleştirildi" dedi.

Ege Serbest Bölgesi'ndeki firmalarla gerçekleştirdikleri 6. sinerji çalıştayının önemine değinen Eymirli, "Bölgemizdeki birçok firma geçmiş çalıştaylarımıza katılmıştı ancak ilk kez bir serbest bölge içinde sinerji çalıştayı düzenliyoruz. Bu açıdan bu çalıştaya büyük önem veriyoruz ve sonuçlarının verimli olacağına inanıyoruz. Firmalarımız, atıl durumda bulunan ahşap, plastik, kırpıntı gibi malzemeleri, atık proses suyu, su ve enerji gibi kaynakları paylaşarak önemli ölçüde verimlilik sağlayabilirler. Bu iş birliği sadece kaynak paylaşımıyla sınırlı kalmamalı; lojistik ve uzmanlık gibi konularda da ortaklıklar kurulabilir. Çalıştayların verimliliğini artırmak, firmalar arasındaki iletişimi güçlendirmek ve iş birliklerini desteklemek amacıyla saha ziyaretleri de gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

ESBAŞ Yağmur Suyunu Değerlendirerek Örnek Oluyor

ESBAŞ Genel Müdürü Yusuf Kılınç ise konuşmasında, şirketlerinin sürdürülebilirlik vizyonunu Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu hale getirdiklerini belirtti. Ege Serbest Bölgesi'nde çevreyi koruma ve kaynak verimliliğini artırma hedefiyle firmaların temsilcilerinden oluşan komiteler kurduklarını ifade eden Kılınç, "Bu kapsamda önemli toplantılar gerçekleştirdik. Suyun önemini ele aldığımız ilk toplantımızın ardından, şimdi de şirketlerin uzaklaştırmak için çare aradığı atıkların katma değere dönüştürülmesi ve komşu firmalara ekonomik katkı sağlaması için çözümler aradığımız bu Sinerji Çalıştayını düzenliyoruz" diye konuştu.

Kılınç, çalıştaydan karşılıklı fayda sağlayacak başarılı projelerin ortaya çıkacağına inandığını vurgulayarak, "Buradan çıkacak projeler sayesinde BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşma yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız. İzmir Kalkınma Ajansı'nın bu çalışmalarda bize bilimsel destek sağlaması da son derece değerli. ESBAŞ olarak su tasarrufuna yönelik projelere büyük önem veriyoruz. İşletmelerdeki atık suyun geri kazanımı veya bölgedeki firmaların kullanımına sunulması gibi projeler üzerinde çalışıyoruz. ESBAŞ olarak arıttığımız suyu yeşil alanların sulamasında kullanmaya başladık. Çatılardan topladığımız yağmur sularını ise güneş panellerinin temizliğinde değerlendiriyoruz. Artık ciddi miktarda yağmur suyu topladığımız için bu suyu bölgemizdeki firmalara daha ekonomik koşullarda nasıl kullandırabileceğimize yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu projelerin, su stresi yaşayan İzmir'de su verimliliğini sağlamak adına örnek teşkil etmesini diliyoruz" şeklinde konuştu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

TEV'de Başkanlık Yeniden Prof. Dr. Mehmet...
Türkiye'nin köklü eğitim vakıflarından Türk Eğitim Vakfı (TEV)'nda üç yılda bir gerçekleşen...

Haberi Oku