BURSA HABERLERİ:
Bursa'da Lodos Uyarısı: 'Sessiz Katil' Karbonmonoksite Karşı Hayati Önlemler!

"Sessiz Katil" olarak adlandırılan bu gazın, kokusuz ve renksiz olması nedeniyle hayati tehlike saçtığını vurguladı.


Lodoslu Havalarda Soba ve Isıtıcı Kullanımına Dikkat

Bursa’nın kış aylarında sık sık maruz kaldığı lodosun soba zehirlenmelerini tetiklediğini belirten Uzm. Dr. Çetin, ısınma araçlarının kullanımında azami dikkat gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Karbonmonoksit gazının yüksek düzeyde solunmasının dakikalar içinde ölüme yol açabileceğini hatırlatan Çetin, şu uyarılarda bulundu:

"İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan geri dönüşü olmayan bir uykuya dalabiliyorlar. Bu zehirlenmeler büyük ölçüde ısıtıcı bakımları yapılmadığında ya da dikkatsiz kullanımda gerçekleşiyor."


Zehirlenmeye Karşı Alınacak Basit Ama Hayati Önlemler

Karbonmonoksit sızıntılarını önlemek için uzman önerilerinin hayati önem taşıdığını belirten İl Sağlık Müdürü, vatandaşların şu kurallara uymasını istedi:

  • Havalandırma: Şofben, kombi ve soba kullanılan alanlar mutlaka düzenli havalandırılmalıdır.

  • Baca Temizliği: Bacalar her yıl düzenli olarak yetkili kişilerce temizlenmeli ve standartlara uygun olmalıdır.

  • Tesisat Kontrolü: Doğalgaz tesisatlarında aşınma, sarsıntı veya tadilat sonrası kaçak olup olmadığı kontrol edilmelidir.

  • Soba Takibi: Soba yakan vatandaşlar, özellikle lodoslu havalarda sönmekte olan kömürün üzerine taze kömür eklememeli ve yatmadan önce sobanın söndüğünden emin olmalıdır.


Belirtileri "Grip" İle Karıştırmayın!

Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtilerinin aniden gelişen grip semptomlarına benzediğini söyleyen Uzm. Dr. Mustafa Çetin, kritik belirtileri şöyle sıraladı:

  • Aniden başlayan baş ağrısı ve halsizlik,

  • Burun akıntısı ve hapşırık,

  • Mide bulantısı ve baş dönmesi.

Dr. Çetin uyardı: "Bu belirtiler hissedildiği an derhal açık havaya çıkılmalı, ortam havalandırılmalı ve vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi aranmalıdır."


"Korunmak Tedavi Etmekten Daha Kolaydır"

Son olarak vatandaşların göstereceği dikkatin can kayıplarını önleyeceğini vurgulayan Çetin, zehirlenme sonrası tedavinin korunmaktan çok daha zor ve riskli olduğunun altını çizdi. Kış aylarını sağlıklı geçirmek için teknolojik cihazlar olan karbonmonoksit dedektörlerinin kullanımının da ek bir güvenlik önlemi olabileceğini belirtti.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Kestel’in Geleceği Şekilleniyor: Başkan...
Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, ilçenin gelişimine yön veren projeleri paylaştığı “Kestel’e...

Haberi Oku