'Sözlü Tarih: Sanat Tarihi Buluşmaları' başlığı altında Mehmet Akif Ersoy Kültürevi'nde başlayan söyleşi dizisi, Cumhuriyet sonrası sanat gruplarının 1930'lardan 1960'lara uzanan estetik, ideolojik ve toplumsal etkilerini derinlemesine inceliyor.
Doç. Dr. Yavuz'un moderatörlüğünde gerçekleşen 'Cumhuriyet Sonrası Türkiye'de Sanat Grupları' konuşma dizisinin ilk bölümünde, Cevat Dereli, Zeki Kocamemi, Ratip Aşir Acudoğlu ve Hale Asaf'tan oluşan 'Müstakiller' grubu mercek altına alındı. Erken Cumhuriyet dönemi sanatının izlerinin sürüldüğü etkinlikte, katılımcılar bu öncü sanatçıların Türk sanat dünyasına olan katkılarına dair yeni bakış açıları kazandı.
Sanat Tarihi Buluşmaları Devam Ediyor
'Sözlü Tarih: Sanat Tarihi Buluşmaları' serisi, ilerleyen haftalarda da önemli sanat gruplarını ve dönemsel değişimleri ele almaya devam edecek:
- 17 Mayıs: Nurullah Berk, Zeki Faik İzer, Cemal Tollu, Elif Naci, Abidin Dino ve Zühtü Müridoğlu'nun kurduğu **'D Grubu'**nun batı ve geleneksel sanatlardan nasıl beslendiği konuşulacak.
- 31 Mayıs: İvi Stangali, Leyla Gamsız ve Nedim Günsür'den oluşan **'10'lar Grubu 1'**in soyutlama ve figür arasındaki geçişleri incelenecek.
- 14 Haziran: Turan Erol, Mehmet Pesen ve Orhan Peker'den oluşan **'10'lar Grubu 2'**nin lirik soyutlamaları ve kültürel bağları ele alınacak.
Bu özel söyleşi dizisi, Türkiye modernizminin önemli dönüm noktalarına ışık tutarken, dönemin sanatçıları ve gruplarının ilginç hikayelerine odaklanarak sanatseverlere keyifli bir keşif imkanı sunuyor.