YAŞAM:
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yeni et ve et ürünleri tebliği: Döner, kıyma ve sucuk kuralları yeniden belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliğ No: 2026/15) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2019 yılından bu yana yürürlükte olan düzenlemeyi yürürlükten kaldıran yeni tebliğ; et ürünlerinin üretimi, ambalajlanması, etiketlenmesi ve piyasaya arzına ilişkin kapsamlı standartlar getirdi. Gıda işletmecilerine yeni hükümlere uyum sağlamaları için 31 Mart 2027’ye kadar süre tanındı.

Döner çeşitleri ve içerik oranları netleşti

Yeni düzenlemeyle birlikte döner, üretim şekline göre “yaprak döner”, “kıyma döner” ve “yaprak-kıyma döner” olmak üzere üç sınıfa ayrıldı. Kıyma dönerin en fazla yüzde 90'ı kıymadan, en az yüzde 10'u ise yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etten oluşacak. Yaprak-kıyma dönerde ise en az yüzde 60 yaprak et, en fazla yüzde 40 kıyma bulunacak. Dönerin yağ oranı yüzde 25'i, tuz oranı ise yüzde 2'yi aşamayacak; üretimde fıstık ve peynir gibi girdilere izin verilmeyecek.

Kıyma etiketlerinde yeni dönem ve dolgu maddesi kısıtlaması

Kıyma etiketlerinde “Yağ en çok yüzde...” ve “Kolajen bağ doku proteini/et proteini oranı en çok...” ifadelerinin yer alması zorunlu hale getirildi. Ayrıca marka dahil olmak üzere “%100”, “%100 Dana eti” gibi ibareler ve logolar kullanılamayacak. Perakende işletmelerinde kıyma, tüketici talebi üzerine anında hazırlanacak.

Sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk ve pastırma üretiminde protein tozu, nişasta ve soya ürünleri gibi dolgu maddeleri yasaklandı. Sucukta toplam et proteini en az yüzde 15, ısıl işlem görmüş sucukta ise en az yüzde 13 olacak. Ayrıca sucuk, döner, pastırma ve kavurma gibi ürünlerde tütsüleme yapılmasına ve tütsü aroma vericilerinin kullanımına sınırlama getirildi.

Çiğ kanatlı eti, kanatlı kıyma ve hazırlanmış karışımların etiketlerinde pişirme sıcaklığına yönelik uyarıların yer alması zorunlu kılınırken; kurallara aykırı hareket eden işletmelere 5996 sayılı Kanun kapsamında idari yaptırım uygulanacak.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Meteoroloji'den 9 Ekim Cuma uyarısı: Doğu...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 9 Ekim Cuma gününe ilişkin yayımladığı hava tahmin raporuna göre;...

Haberi Oku