SAĞLIK:
Serebral Palsili Çocuklar İçin Umut Işığı: NASA Teknolojili Robotlar Yeniden Yürüme Şansı Sunuyor!

Özellikle serebral palsili (beyin felci) çocukların yaşamlarını değiştiren bu teknoloji, NASA tarafından geliştirilen robotik sistemlerle büyük bir dönüşüm vadediyor.

Giyilebilir Robotlar Kasları Güçlendiriyor, Yaşam Kalitesini Artırıyor

Tıp ve Robotik Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum, serebral palsili çocuklara uygulanan giyilebilir robotik sistemler ve tedavi detayları hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Çorum, "Uzun soluklu tedavi süreci, serebral palsinin neden olduğu kas hareketlerine bağlı yürüme bozukluğunu tespit etmek için vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu robotlar sistemiyle sağlar. Bu robotlarla yürüme sürecinin gerçekleştirilmesini hedefliyoruz" dedi.

Tasarlanan sistemin, donanımsal ve yazılımsal olarak dayanıklılık direncini algılayıp, servo motor sistemini çalıştırdığını belirten Çorum, kontrollü bir şekilde yürümeyi sağlamak için sistemin görsel düzenlemesinin 3D oyun motoru ile yapıldığını ifade etti. Her hastaya özel iyileştirme için simülasyon sonucu elde edilen verilerin kullanıldığını ve hareketlerin sanal ortamda saklanarak izlendiğini belirten Doç. Dr. Çorum, bu izleme sayesinde günlük olarak en uygun hareket ve zamanlamaların uygulandığını vurguladı.

Kas oranları düşük olan çocuklar için tasarlanan robotik yürüteçler, fonksiyonel kas gücü, dengeyi, yürümeyi, duruşu ve fonksiyonel yürüyüş performansını artırıyor. Bu sayede serebral palsili çocukların kas koordinasyonları gelişirken, yaşam esneklikleri de önemli ölçüde artırılabiliyor. Doç. Dr. Çorum, "Dünyada sayılı merkezlerde bulunan robotik tedavilerin biz de Türkiye'de yaygınlaştığını ve yüz güldüren, mutlu sonla biten anlara tanıklık ediyoruz" sözleriyle bu alandaki başarıları dile getirdi.


Serebral Palsi Nedir?

Serebral palsi, gelişimi devam eden beyinde oluşan bir hasara bağlı olarak erken çocukluk döneminde veya doğumda ortaya çıkan bir grup hareket bozukluğudur. Hastalarda görülen etkilenim, beynin hasar gören kısmına göre değişiklik gösterir. Serebral palsi, genellikle esneklik, hareket, denge ve duruşu kontrol eden bölgelerin anormal gelişimi veya hasarından kaynaklanır ve çocuklarda en yaygın hareket bozukluğudur.

Serebral palside hareket bozukluklarına ek olarak, duyusal ve algısal problemler, bilişsel bozukluklar, iletişim ve davranış problemleri, epilepsi ve ikincil kas-iskelet sistemi problemleri de görülebilir. Motor gelişim kademelerinde gecikme, serebral palsinin ana bulgusudur. Çocukların motor gelişim basamaklarına (başlama, oturma, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi evreler) ulaşmasında gecikmeler gözlenebilir.

Bu zamana kadar etkilenen çocukların yürüme yetenekleri, motor gelişim seviyelerine bağlı olarak değişmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, motor fonksiyonlarını korumak ve geliştirmek için temel bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle fizik tedavi ve rehabilitasyon, serebral palsili çocukların tedavisinde merkezi bir rol oynamaktadır.

Felçli Hastalar da Yeniden Yürüyor

Giyilebilir robotik teknolojiler, sadece serebral palsili çocuklara değil, aynı zamanda felç geçiren yetişkin hastalara da umut oluyor. Kadın, erkek, ileri yaşta ya da genç yaşta değişebilen bu başarılı tedaviler, yeni teknolojiler kullanılarak uygulandığında, hareket kabiliyetini kaybetmiş bireyler için yeniden yürüme ve yaşam kalitelerini artırma konusunda büyük bir umut ışığı olmaya devam ediyor.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

Her 4 Kişiden Biri Reflü Hastası! Dikkat:...
Modern yaşamın getirdiği stresli tempo, sağlıksız beslenme ve yanlış yaşam alışkanlıklarının etkisiyle...

Haberi Oku