SAĞLIK:
Ediz Yeşilkaya stres hakkında uyardı
Stresin erken ergenlik riskini artırmada rol oynayabileceğini düşündüren kanıtlar her geçen gün artmaktadır. Ancak stres ve erken ergenlik arasındaki ilişki karmaşıktır. Bu alanda birçok çalışma olduğu gibi alandaki araştırmalar hala devam etmektedir. 

STRES, ERKEN ERGENLİK GELİŞME RİSKİNİ ARTTIRIR MI ?


Dr. Ediz Yeşilkaya,'' Stres, çeşitli mekanizmalar yoluyla ergenlik gelişimini potansiyel olarak etkileyebilir. Stres, kortizol gibi stres hormonlarının salınmasına yol açar. Kortizol üretimini sağlayan sistem (Hipotalamus-hipofiz-adrenal ekseni) ile cinsiyet hormonlarını üreten sistem (Hipotalamus-hipofiz-gonad ekseni) birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle stres nedeniyle ortaya çıkan kortizol hormon fazlalığı, cinsiyet hormonlarını üreten sistemin (Hipotalamus-hipofiz-gonad ekseni) çalışmasını bozarak, erken ergenlik gelişimini tetikleyebilir.''dedi.

Kronik stres yaşayan çocukların erken ergenlik belirtileri gösterme olasılığı daha yüksektir. Bazı çalışmalarda, aile içindeki çatışmalar, erken yaşam sıkıntıları veya sosyoekonomik problemler (yoksulluk, ihmal, istismar vs) gibi kronik strese maruz kalan kızlarda, ergenliğin daha erken yaşlarda başladığı gösterilmiştir. Örneğin, bir çalışmada ebeveyn boşanması gibi stresli olaylar yaşamış kız çocuklarının ergenliğe, yaşıtlarına göre daha erken başlama olasılığının daha yüksek olduğu bulunmuştur.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VARDIR


Doç.Dr.Yeşilkaya,'' Stres ve erken ergenlik arasında potansiyel bir ilişki olduğunu gösteren kanıtlar olsa da, ilgili mekanizmaları tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bir çocuğun ergenlik gelişimi ile ilgili endişeler varsa, kapsamlı bir değerlendirme ve uygun rehberlik için çocuk endokrin uzmanına danışılması önemlidir.''diye belirtti.
Anahtar Kelimeler
EdizYeşilkayaStres
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Parkinson tedavileri yüzde 90 oranında olumlu...
Vücudun hareket kabiliyeti üzerinde çok önemli rolü olan dopamin isimli maddenin beyinde eksilmesiyle ortaya...

Haberi Oku