Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının 27 üye ülke içerisinde farklı yansımaları olacağını, Türkiye’nin de bunun negatif sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağını söyledi..
"Bu karar ile başka ülkelerde, güçlenen muhalefetle birlikte yeni ayrılıkları tetikleyecek bir sürece giriyoruz" diyen Öztürk Yılmaz, şunları söyledi:
"Kampanya boyunca İngiltere'de, AB'de kalması veya ayrılması yönünde kampanya düzenleyenler, Türkiye üzerinden iğrenç bir kampanya yaptılar. Çok aşağılık bir kampanyaydı. Türkiye'yi adeta günah keçisi haline getirdiler, yerden yere vurdular ve şeytanlaştırdılar. Biz, İngiliz politikasında, Türkiye'nin bu çaplı bir kara kampanyaya konu olmasından ciddi rahatsızlık duyduk."
Yılmaz, Türkiye'nin AB sürecinin de bundan etkileneceğine işaret ederek, Avrupa politikasının marjinalleşme sürecine girmiş bulunduğunu, bunda yabancı düşmanlığının da büyük etkisi olduğunu belirtti.
Yılmaz, bir gazetecinin, "İngiltere'nin kararının Türkiye'yi nasıl etkilemesini bekliyorsunuz?" sorusu üzerine, referanduma konu olan en baş konulardan birisinin de Türkiye'nin AB'ye katılım süreci olduğunu ve İngiltere'de bu konunun son derece sert işlendiğini hatırlattı. Yılmaz, "Türkiye'nin, AB'deki müzakere konusundaki pozisyonu bu kararla birlikte daha da fazla zayıflayacak. İngiltere'de alınan sonuç sanki bir noktada da Türkiye'nin uzaklaştırılması şeklinde takdim edilecek. Türkiye'nin üyeliğine çeşitli gerekçelerle karşıt olan ülkeler veya halklar bunu kullanacaktır." dedi.
Yılmaz, "Türkiye AB hedefine devam etmeli mi?" sorusuna, AB ile müzakerelerin stratejik bir hedef olduğunu ve devam etmesi gerektiği cevabını verdi. Referandum tartışmalarını anlamlı bulmadığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin müzakere eden bir ülke olduğunu, istediği zaman hükümetin müzakereleri durdurabileceğini, "bunun için referanduma kılıf ayarlamanın anlamı olmadığını" dedi.