POLİTİKA:
Diyarbakırlı STK'lar Başbakan'ın Açıklamasından Memnun Oldular!

 Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSD) Başkanı Ahmet Sayar, “Bölgemiz ekonomik ve sosyoekonomik olarak Türkiye ortalamasının 2,5–3 kat altında. Bölgemizin ekonomik yönden kalkınması için özel politikalar geliştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda cazibe merkezleri çok önemlidir. Bölgenin en başında altyapı sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Bölgeyi limanlara bağlayacak hızlı demiryolu projesinin bir an önce yapılması gerekiyor. Hızlı demiryolu Mürşitpınar bağlantısı ile İskenderun ve Mersin limanına bağlanmış olması durumunda özellikle lojistik maliyetleri açısından da kente artı değer kazandıracaktır. Şanlıurfa Diyarbakır otoban bağlantısının Habur'a kadar olan kısmının da projelendirilip bir an önce yapılması yine kentin sosyoekonomik yönden gelişimine olumlu katkılar sağlayacaktır. Devam eden karayolu projeleri var. Özellikle Diyarbakır'ın çember şeklinde kuzey, güney, doğu kısmını birbirine bağlayan çevre yolunun bir an önce yapılması taleplerimiz arasındadır, fakat bunun için ilk başta huzur, barış ve güven ortamının tesis edilmesi gerekiyor.” dedi. 

YEŞİL: GAP’IN ARDINDAN EN BÜYÜK PROJE OLACAK

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ise “Cazibe merkezleri, gerçekten olması geren bir adım ancak paketin içeriği hakkında tam bilgimiz yok. Birçok ili de kapsaması gerekirdi diye düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde bunu net olarak göreceğiz ve bunun iyi olacağını düşünüyoruz. Bölgenin özellikle ekonomik ve sosyo ekonomik kalkınması için çok iyi olacağını düşünüyorum ancak barış ve huzur ortamının da tesis edilmesi gereklidir. Çatışmalı ortam devam ettiği müddetçe yatırım yapılması zor görünüyor. Bu paket mevcut yatırımcıya moral motivasyon verebilir. Mevcut yatırımcıyı rahatlatabilir ancak bölgeye insanları çekmek için huzur ve güven ortamının sağlanması gerekir. Bu bölge için GAP’ın ardından en büyük proje olacak. Herkese hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı. 

ÖZKILIÇ: BÖLGEYE ÖZEL BİR TEŞVİK PAKETİNİ BEKLEMEKTEYİZ

Diyarbakır Organize Sanayici İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, Başbakan ve yeni hükümetin Diyarbakır ve bölgeye bakışını olumlu değerlendirdi. Özkılıç, şunları söyledi: "Başbakan ve yeni hükümet üyeleri ziyaretleri sonrası buradaki durum, sosyal ekonomik gidişat ve durumun vahimliğiyle ilgili çok iyi analizlerde bulundular ve durumun bence farkına vardılar ve bu bölgedeki ekonomik kalkınmayla hedefleyen bir program çiziyorlar, öyle görünüyor. Doğu ve batı arasındaki refah seviyesinin ortadan kalkması ekonomik eylem planı açıklanması gerekiyor. Bunun için de Doğu ve Güneydoğu'daki büyük yatırımcılara vergi istisnasıyla mümkün olabileceğini görmekteyiz. Bölgeye ayrı ve özel bir teşvik paketini beklemekteyiz. Bir yatırımcı bütün vergilerden 15–20 yıl muaf olması gerekiyor ve hiçbir vergi ödememesi gerekiyor. 0 faizle kredi kullanabilmesi ki doğu ile batı arasındaki farkın ortadan kalkması için yoksa birçok teşvik paketi gördük ve istenilen ekonomik kalkınmayı yakalayamadık. Çok ciddi radikal kararlar alınmasını bekliyoruz. Bununla birlikte huzur ve güven ortamının sağlanması, çatışmalı ortamın bitmesi eski çözüm sürecindeki huzuru istiyoruz. Onu yakaladığımız zaman bu tür teşviklerle birlikte ekonomik ve sosyo ekonomik durum düzelir. Şu anda bir tedirginlik var ve bunun için huzur ve güven ortamının sağlanması gerekiyor. Ondan sonra bu tür teşvikler çok çok olumlu olur. Hatta 35 milyar TL belki yetmeyecektir ancak ilk başlangıç için çok olumludur. Devlet eliyle de yatırımların olması gerekiyor. Yıkılan yerlerde halkın mağduriyeti acil giderilmesi de gerekiyor."

 
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

Konforculuk küresel bir hastalık halinde artıyor
Nevzat Tarhan, "Rahatlık hastalıkları olarak sınırlı bir kavram var. Beş temel hastalık tanımlanmış....

Haberi Oku