KULTUR-SANAT:
Çinçin'de Mahalleli Çekilen Film ile Ünlü Olacak!

‘Ankara’nın en belalı semti’ olarak bilinen ve zaman zaman helikopterli polis baskınlarıyla gündeme gelen Altındağ’ın Çinçin semti, bugünlerde herkesi ayrı bir telaş sarmış durumda. Çoğunluğunu Çinçinli oyuncuların oluşturduğu bir film ekibi hummalı bir şekilde çalışıyor. Çinçin bölgesinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları, gecekondu sahipleri ile müteahhitler ve TOKİ arasında yaşanan çatışmaların ele alındığı ‘Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikâyesi’ filminin çekimlerine başlandı. Filmde tanınmış sanatçıların yanısıra mahalleli de rol alıyor.

Başkent’in en bilindik ve en eski gecekondu mahallelerinden Çinçin Bağları Mahallesi’nde, Kemal Sunal’ın başrolünde oynadığı ‘Düttürü Dünya’ filminden sonra ikinci kez bir sinema filminin startı verildi. Neredeyse tamamı Ankaralı bir ekibin, Türkiye’nin ilk profesyonel web dizisi olarak başlattıkları ve kısa sürede ‘fenomen’ haline gelen ‘Yolunda A.Ş.’ projesi, Çinçin’de yaşayanların da desteğiyle beyaz perdeye aktarılacak. Çinçin Mahallesi Dörtyol Kavşağı’nda çekimlerine devam edilen filme ilgi çok büyük. Mahallenin genç, çocuk ve yaşlıları çekimleri takip ediyor, kimisi filmde küçük roller alıyor. Filme ünlü oyuncu Cezmi Baskın bir hurdacıyı canlandırırken, Hüseyin Elmalıpınar da mahallenin muhtarını canlandırıyor. Gecekonduları almak isteyen müteahhitlerle işbirliği içinde olan muhtar, yaşanan çatışmanın göbeğinde yer alan isim konumunda.

Türkiye genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere, çeşitli sorunları Çinçin Bağları Mahallesi üzerinden, gerçekçi bir dille aktarmayı hedefleyen filmin senaryosunu Çinçin’de doğup büyüyen Hasan Göktaş kaleme aldı. Çinçin’de yaşayan üç gencin, mahallenin ortak sorunlarına çözüm bulma mücadelelerini konu edinen film, kendine has jargonu, gerçek ve gerçeğe yakın karakterlerle, ‘kara mizah’ tonuyla sinema dünyasına yeni bir soluk kazandırmayı amaçlıyor. Yapımcılığını Han Yapım’ın üstlendiği ‘Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikâyesi’ filminin yönetmeni ise Emre Budak. Defne Yalnız, Cezmi Baskın, Gökay Müftüoğlu ve Hüseyin Elmalıpınar gibi sanatçıların da dahil edildiği filmin başrollerini isse Erdağ Yenel, İbrahim Aymergen ve Emre Budak üstleniyor. Ağustos ayı içerisinde çekimlerin bitmesi planlanan film, Kasım ayında vizyona girecek.

CEZMİ BASKIN: ‘FİLM, ÇİNÇİN’LE İLGİLİ YANLIŞ ALGIYI DEĞİŞTİRECEK’

Filmde ünlü sinema oyuncusu Cezmi Baskın bir hurdacıyı canlandırıyor. ‘Tenekeci Cevdet’ rolüyle seyirci karşısına çıkacak Baskın’a göre, Çinçin’le ilgili ‘yanlış algılar’ filmle birlikte bitecek. Gecekondularda yaşayan insanların, bulundukları yerlerden koparılarak ‘sürüldüğünü’ anlatan Cezmi Baskın, “Bu insanları yaşadıkları, doğup büyüdükleri, aşık oldukları, çocuk büyüttükleri evlerinden alıp TOKİ mağaralarına hapsediyorlar. Filmin ana kurgusu da buradan doğan çatışma üzerine kurulu. İnsanlar evlerinden kopmak istemiyor, kendi içinde mutlu yaşıyor. Ama dışarıdan birileri onları daha iyi yaşam vaadiyle evlerine el koyuyor, onları alışık olmadıkları ve sevmedikleri bir yaşama sürüklüyor. Bugün Türkiye’de bu gibi hikâyelerin binlerce örneğini görmek mümkün. Çinçin’le ilgili var olan yanlış ve kötü algılar bu filmle değişecek diye inanıyorum.” şeklinde konuşuyor.

SÜREKLİ ÖTEKİLEŞTİRİLENLERİN KENETLENMESİNİN HİKÂYESİ

‘Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikâyesi’ filminin başrol oyuncularından Emre Budak aynı zamanda yönetmenlik koltuğunda da oturan isim. Filmin çekileceği ortaya çıkınca başta mahallelinin tedirgin olduğunu belirten Budak, ilerleyen süreçte mahallenin ‘kameraya’ alıştığını ve filmde rol üstlenmek için akın ettiğini söylüyor. Çinçin’in sosyal yapısını anlatan bir film yaptıklarını belirten Budak, mahalleyle ilgili söylentilerin de gerçeği yansıtmadığını belirtiyor. “Buradaki insanların da diğerlerimiz gibi hikayeleri var. Ankara’nın ötekileri konumundalar sürekli ve bundan kurtulmak istiyorlar.” diyen Yönetmen Emre Budak, filmle birlikte ‘herkesin gerçeği göreceğini’ aktarıyor.

Kendisi de Çinçin’de doğup büyüyen, kendi deyimiyle ‘Çinçin çocuğu’ olan Hasan Göktaş, çocukların da izleyebileceği bir film yapmak istediklerini vurguluyor. Filmde, karakterlerin sınıfsal kimlikleriyle ele alındığını, filmin anlatacağı hikâyelerle yoksulluk, Çinçin’in Altındağ ilçesi dışında kalan ‘dünyayla’ ilişkisi ve gecekondu-TOKİ ikileminin ele alındığını belirtiyor. Filmle birlikte Çinçin’e karşı olan önyargıların kırılacağına inandığını kaydeden Göktaş, “Ötekileştirilmiş bir mahalle kimliğinden öte, yoksul ve dezavantajlı kimliğinden dolayı birbirine kenetlenmiş bir mahalle görüntüsü veriyoruz. Ki gerçekten de öyle. Sürekli dışlanan, ötekilenen bir mahalle kendi içine kapanır ve dayanışır. Biz de bunu anlatacağız.” diye konuşuyor.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Kıvılcım Kalay'dan Demet Akalın modeli
“Kendinden Kaçan Kadın” ve “Beş Kadın Tek Cehennem” adlı kitapların yazarı Kıvılcım Kalay, şimdide...

Haberi Oku