KULTUR-SANAT:
Karikatürün Oscar'ı Sahiplerini Buldu: 40. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni

Bu yıl 67 ülkeden 529 sanatçının 1.137 eserle katıldığı yarışma, sanatın evrensel gücünü ve toplumsal vicdanı yansıtma misyonunu bir kez daha ortaya koydu.


Uluslararası Jüri İran ve Romanya’dan Sanatçıları Zirveye Taşıdı

Alanında tanınmış isimlerden oluşan uluslararası jüri, titiz bir değerlendirmenin ardından ödül kazananları belirledi.

  • Birincilik Ödülü: İran'dan Mohammad Ali Khalaji ($6.000)

  • İkincilik Ödülü: Romanya'dan Marcel Claudiu Morariu ($2.500)

  • Üçüncülük Ödülü: Romanya'dan Pascal Gelu ($1.000)

  • Başarı Ödülleri: İran'dan Javad Takjoo ve Marzieh Khanizadeh Abyaneh ile Türkiye'den Hamit Gış (Her biri $500)

Jüri Başkanlığını Türkiye'den Gürbüz Doğan Ekşioğlu yaparken, jüride Brezilya, İran, ABD, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerden saygın karikatüristler yer aldı.


Toplumsal Farkındalık: 'Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar' Özel Ödülü

Yarışma, sadece sanatsal başarıyı değil, toplumsal eşitlik temasını da destekliyor. Aydın Doğan Vakfı’nın kız çocukları ve genç kadınların eşit fırsatlara sahip olmalarını desteklemek amacıyla verdiği özel ödül de sahibini buldu.

  • Ödül Sahibi: Meksika’dan Camila de la Fuente ($3.000)

  • Ödülün Misyonu: Bu ödül, karikatür sanatının toplumsal farkındalık yaratmadaki önemli rolünü gözler önüne seriyor.


Arzuhan Doğan Yalçındağ: "Özgürlük, Hoşgörü ve Eşitlik Çizgilerle Yaşayacak"

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, törende yaptığı konuşmada yarışmanın sanatsal ve evrensel değerine vurgu yaptı.

"Her yıl dünyanın dört bir yanından farklı düşünce ve inançları karikatüre döken sanatçıları bir araya getiren yarışmamız, sanatın evrensel gücünü bir kez daha ortaya koydu."

Yalçındağ, yarışmanın dünyada 'Karikatürlerin Oscar’ı’ olarak anıldığını belirterek, "özgürlük, hoşgörü ve eşitlik değerlerini çizgilerle yaşatmaya devam edeceğiz" mesajını verdi.


Sanatçılar Deneyimlerini Öğrencilerle Paylaştı

Ödül kazanan sanatçılar, törenden bir gün önce Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi ve mesleki teknik Anadolu liselerinden öğrencilerle bir araya geldi. Gerçekleştirilen karikatür atölye çalışmasında sanatçılar, deneyimlerini gençlerle paylaşarak geleceğin karikatüristlerine ilham verdi. Yarışmanın zengin arşivi ise Aydın Doğan Vakfı Sanal Müze web sitesinden erişime açık bulunuyor.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Sinemaseverler Dikkat: Paribu Cineverse'te...
Paribu Cineverse, sinemaseverleri 3 Ekim Cuma günü vizyona girecek birbirinden farklı filmlerle buluşturuyor.

Haberi Oku