EĞİTİM:
Giriş Sınavı Ücreti Sonlandırılmalı!

 Şikâyetçi S.F.K. Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) yüksek lisans sözlü sınavına katılmak amacıyla elektronik sistem üzerinden ön kayıt başvurusu yapmak için 50 TL ödeme yaptı. Sözlü sınava çağrılacak adayların belirlenmesi amacıyla sınava başvuranlar idare tarafından ALES puanına göre sıralanarak kontenjanın iki katı sayıda 240 kişilik aday listesi belirlendi. Ancak S.F.K., ALES puanına göre belirlenen yüksek lisans programı aday listesine giremediği için sözlü sınava da katılamadı. S.F.K, herhangi bir hizmetin karşılığı olmadığı iddiası ile yatırmış olduğu tutarın kendisine iade edilmesi için TODAİE’ye başvurdu. S.F.K’nın talebi, herhangi bir gerekçe gösterilmeden reddedildi. Bunun üzerine S.F.K çözümü Ombudsmanda aradı. Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), TODAİE’den bilgi-belge talebinde bulundu. TODAİE KDK’ya gönderdiği cevabi yazıda, başvuruların öğrenci bilgi kayıt sistemi üzerinden yapıldığı ve bu yazılımın da bir destek bakım bedeli bulunduğunu ve bu nedenle giriş sınavı ücretinin istenildiğini bildirdi. 



SINAVI KAZANANLARDAN KARŞILANMASININ HAKKANİYETE DAHA UYGUN OLACAK



Şikâyeti incelemeye alan Baş Ombudsman M.Nihat Ömeroğlu, TODAİE tarafından alınan sınav ücretinin kanuni dayanağının bulunmadığını ve bu nedenle, sınava girecek kişilerden alınan ‘giriş sınav ücretinin’ ‘hukuki ve kanuni’ bir dayanağının olmadığını kaydetti. TODAİE’nin, kamu kaynakları ile finanse edilerek faaliyette bulunan bir kamu kuruluşu olduğunu belirten Baş Ombudsman Nihat Ömeroğlu, kuruluş amacı, görevleri ve gelir kaynakları belli olan Enstitü'nün, asli görevini yerine getirirken ticari bir kuruluş gibi kazanç elde etmek amacıyla her başvurudan ücret alması ve sadece mülakata girmek amacıyla para yatırıp netice olarak mülakata girmeye hak kazanamayan kişilere herhangi bir hizmet sunmamasına rağmen almış olduğu parayı iade etmemekte direnmesinin hakkaniyetle bağdaşmadığını vurguladı. Ömeroğlu, TODAİE’nin öne sürdüğü yazılım kullanımının maliyet oluşturduğu açıklamasının mantıklı gerekçe olarak yeterli olmadığı, giriş sınavı ücretinin yasal dayanağı olduğunun varsayıldığı durumda dahi, söz konusu maliyetin öncelikle mülakata giren, sınavı kazananlardan karşılanmasının hakkaniyete daha uygun olacağını ifade etti.



Vatandaşı haklı bulan Baş Ombudsman Nihat Ömeroğlu, S.F.K’nın yatırdığı ücretin kendisine iade edilmesi ve kanuni dayanağı bulunmayan "giriş sınavı ücreti" uygulamasının sonlandırılması için TODAİE’ye tavsiye kararı verdi. Tavsiye kararının ardından TODAİE, sınav ücreti olarak ödenen tutarın S.F.K’ya ödeneceği ve 2015-2016 akademik yılında lisansüstü programlar için sınav ücreti alınmayacağı bilgisini KDK’ya bildirdi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Eğitimin yeni gözdesi Paleontoloji Atölyesi...
Eğitimci yazar Sinan Yaman, Paleontoloji ve Arkeoloji Atölyeleri ile verdiği eğitimleri haberimize anlattı.

Haberi Oku