YAŞAM:
E-Ticaret Yuzde 35 Büyüdü!

Türkiye’de hem girişimcilerin hem de tüketicilerin gözdesi haline gelen e-ticaret sektörü her sene yüzde 50’nin üzerinde büyüyor. e-ticaret sitelerinin sayısı da hızla artıyor. Üye ağıyla Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, mobil cihazların ve mobil internetin yaygınlaşmasının e-ticareti olumlu yönde etkilediğini açıkladı.
Araştırma verilerine göre Türkiye’de 30 milyonun üzerinde internet bağlantısı olan cep telefonu var. Bu rakamın yıllık artış oranı ise yaklaşık yüzde 35. İnternet bağlantılı cep telefonuna sahip kitlenin yarısı ayda 250 MB ve üzerinde Internet kullanıyor. Oranları değerlendiren Orhun, “Mobil cihazlar üzerinden e-ticaret yapan kullanıcı oranı, 2013 yılında yüzde 8 seviyesindeyken, 2014 yılında 2,5 kat artarak yüzde 19 seviyesine çıktı. e-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcıların beşte birinin artık mobil cihazlar üzerinden alışveriş yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mobil cihazlarından İnternete bağlanmayı öğrenenler arasında e-ticaret çok önemli bir işlev.” dedi.
2013 yılında ilk ölçümlendiğinde pazar hacmi 14 milyar TL olarak bulunan Türkiye e-ticaret sektörü 2014 yılında yüzde 35 büyüyerek 18,9 milyar TL’ye ulaştı. Bu artışta mobil e-ticaretin çok büyük payı olduğunu söyleyen Orhun, şunları söyledi: “Mobil e-ticaret genellikle kullanıcıların o anda satın almak istedikleri ürünlerden oluşuyor. Hemen ellerinin altındaki mobil cihaz üzerinden alışveriş yapabilen tüketiciler, istedikleri ürüne ulaşıyor ve satın almayı gerçekleştiriyorlar. Mobil cihazlar, uzun satın alma kararı süreçleri için değil, anlık ihtiyaçlar ve fiziksel mağazaların yerini bulmak veya zaten fiziksel bir mağazadayken muadil ürünlerin başka mağazalardaki fiyatlarını kontrol etmek için kullanılıyor. Bu yüzden e-ticaret şirketlerinin mobil uygulamalarını ve mobil sitelerini, kullanıcıların kolaylıkla aradıklarını bulma, kullanıcıyı satışa yönlendirme ve çok yalın bir ödeme sayfası tasarımı ile kullanıcıyı yormadan hızlı bir şekilde istediğini yapacağı arayüzler üzerine kurgulaması gerekiyor. Çok kanallı perakende yapılarında, kullanıcıların fiziksel mağazaların yerini aramak isteyecekleri düşünülerek çok açık adres ve harita bilgilerinin sağlanması, fiziksel mağazaların envanterlerinin ve ürünlerin fiyatlarının kullanıcıya sunulması gerekiyor. Bunları sağlayan e-ticaret firmalarının pazarda çok hızlı büyüdüklerini görebiliyoruz.”
Hakan Orhun, 2015 yılının sonunda bekledikleri oranlar hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı: “Mobil alışveriş yapanlar, genişbant internet penetrasyonu ve genel olarak e-ticaret sektör hacminin aynı oranlarda artmasını bekliyoruz. Mobil alışveriş yapanların oranı, 2015 yılı sonunda yüzde 30 sınırını geçecektir. E-ticaret sektör hacminin ise 24 milyar TL’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. e-ticaretin, tüm perakende sektörünün hacmine olan oranının 2014 yılında yüzde 1,6’ya çıktığını görmüştük. 2015 yılının sonunda yüzde 2 barajının aşılacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu oran hala, gelişmekte olan ülkeler ortalaması olan yüzde 4,5’in çok altında. Türkiye’nin e-ticaret ve e-perakende konularında alması gereken daha çok yol var. Ancak gelişim ve mobil e-ticaret oranları, dünyanın birçok ülkesine göre çok daha yüksek olduğu için, hızlı bir büyüme ve gelişim sürecinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Rekabetin de arttığı bu hızlı büyüme sürecinde geleceği öngörüp, buna uygun yatırımlar yapan e-ticaret şirketleri önümüzdeki yıllarda çok daha fazla büyüyeceklerdir.” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Merakla beklenen model Türkiye'ye geldi
Dünyadaki en seçkin motosiklet markalarından İtalyan Moto Guzzi, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen...

Haberi Oku

banner108