SAĞLIK:
UZMANLAR UYARDI!

Kadın ve erkeklerde her yaşta görülebilen ve 6 kişiden birinde olduğunu bildiğimiz rahatsızlıktır. Yaş ilerledikçe daha çok karşımıza çıkar ama her yaşta görülebileceği bilinmelidir.

İdrar kaçırmanın idrar torbasının işleyişi ile ilgili olduğu durumlara biz “aşırı aktif mesane” ya da anlaşılabilir olsun diye Türkçe elastikiyetini kullanarak “haylaz mesane” demekteyiz. Çoğunlukla yapısal değil de işlevsel bozukluk nedeniyle karşımıza geldiklerinden bu gurup hastalıklara ilaç tedavisi ile çözüm bulunabilir. Aşırı Aktif Mesane tanısı koymak için mutlaka idrar kaçırmanın olması da gerekmemektedir.

Günde 8 den fazla tuvalete gitme ihtiyacınız varsa,

Geceleri idrara uyanmanız gerekiyorsa

Tuvalete sıkışarak koşturuyorsanız

sizde aşırı aktif mesane olma ihtimali çok yüksektir. Bahsettiğimiz 3 belirtinin bir tanesinin bile mevcut olması durumunda müracaat edeceğiniz bir Üroloji uzmanı size hayat kalitenizi geri verecektir.

Toplumumuzda utanma, çekinme, tedavi gerektiren bir şey olmadığını düşünme ya da yaşın gereği normal olduğunun kabul edilmesi gibi sebeplerle bu gurup hastalarımızın tamamına ne yazık ki ulaşamıyoruz. Yaşlandıkça daha çok görülüyor olmasına rağmen yaşlılığın bir gereği değildir. İdrar kaçırma ya da sıkışma durumları hiçbir yaşta normal kabul edilemez. Her yaş gurubu için üroloji uzmanının size vereceği bir tedavi mutlaka vardır ve hayat kalitenizi yeniden üst düzeye çıkarabilirsiniz.

Aşırı aktif mesanenin sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da bazı gıda ve içeceklerin şikayetleri artırdığı ortadadır. Olaya biraz abartı katmak ve dikkat çekmek adına "Türk mutfağı mesaneye zararlı” spekülasyonu bile yapılabilir.

Kafein içeren tüm içecekler (kola, kahve vb), çikolata, çilek ve patlıcan, domates, acı ekşi baharatlar, turşu, sütlü tatlılar gibi Türk mutfağımızın lezzet unsurları aşırı aktif mesaneniz varsa yakınmalarınızın artmasına yol açabilirler. İlaç tedavisi kadar gıda alımına dikkat edilmesi de tedavide önem kazanmaktadır. Tansiyon ilacınızı alırken nasıl tuz tüketiminize de dikkat etmeniz gerekiyorsa; mesanenizin haylazlığını gidermek için bahsedilen gıdalarla ilgili kısıtlamalara uymak yararınıza olacaktır.  

Siz dikkat etmeseniz de aşırı aktif mesaneniz varsa geliştirdiğiniz bir takım davranışlarınız olacaktır. Örneğin evden çıkmanızı gerektiren durumlarda su ve sıvı alımını kesersiniz. Gideceğiniz yol boyunca tuvaletleri kafanızda haritalandırırsınız. Lokanta da tuvalete en yakın masayı, sinemada sıra başında çıkışa yakın koltuğu istersiniz. İdrar kaçırma riski nedeniyle ıslaklığı belli etmemesi için koyu renk elbise giyer, yedek çamaşırınızı yanınızda taşırsınız.

Bu söylenenler size yabancı gelmediyse, siz de aşırı aktif mesane ye sahipsiniz demektir. Böylesine hayat kalitenizi bozup sosyal hayatınızdan neredeyse vazgeçmenize sebep olan bir durumun tedavi edilebilir olduğu gerçeğini hatırlatmak biz ürologların görevidir.

Aşırı aktif mesane şikayetlerine sahip kadın ve erkeklerin doktora başvurmak için ortalama en az 3 yıl bekledikleri bilinmektedir. Güzel özdeyişimizle “bıçak kemiğe dayandığında” doktora başvurmak yerine başlangıcında hemen gelmek sizin tekrar hayattan zevk alır hale gelmenize yardımcı olacaktır.

Utanmak, sıkılmak gibi sebepleri mazeret yapmak gözü bozuk olduğu için gözlük takan insanın utanması ile aynı mantıkla değerlendirilmelidir. İşlemeyen ya da bozuk olan bir sistem tedavi edilmelidir, nasıl ki gözlük takmaktan utanmıyorsak idrar torbamızın işleyiş probleminden de utanmamız gerekmemektedir.

Başvurduğunuz üroloji uzmanı size sorular sorarak, bazı formlar doldurtarak, muayenenizi yaparak ve idrar tahlilinize bakarak ilk teşhisinizi kolayca koyacaktır. Tedavi başladıktan bir ay sonra kontrole çağırılarak ilaç kullanımınızın ne kadar devam edeceği size bildirilecektir.

Bu konuda söylenmesi gereken ilk ve son sözler idrara sıkışmanın ve kaçırmanın hiçbir yaş gurubunda normal kabul edilemeyeceği ve tedavisinin mümkün olduğudur. En çok depresyona neden olan sebepler arasında gösterilen ve sizi evden çıkmamak için mazeret üretmeye iten, tatillerinizi erteleten hatta iptal ettirten bu durumu tamamen düzeltmek sadece hekiminize müracaat etmenize bağlıdır.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Uzmanından uyarı: ''Seçim sağlığınızı...
Adaylar ve kampanyada çalışanlara kendinize zaman ayırın uyarısını yapan Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Mehmet...

Haberi Oku

banner108