SAĞLIK:
Evden Çalışma Bel ve Boyun Problemlerini Artırdı

Evden çalışmanın hayatımızın bir parçası olduğu şu günlerde bu çalışma sistemine bağlı birçok ortopedik problemin görülmeye başladığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, bunun en önemli nedeninin ev ortamının çalışma ergonomisi için uygun olmamasına bağlı olduğunu söyledi. Uzun süre hareketsiz ve ara vermeden çalışma, egzersiz yapılmaması ve uygun olmayan çalışma ortamı gibi farklı nedenlerin sorunların gelişmesinde etkili olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti “Birçok kişi evinin mutfağında, salonda, uygun olmayan sandalyelerde çalışmak durumunda kalıyor. Üstelik çalışma süresinin uzaması ve ara vermeden çalışılması durumunda bel, boyun, omuz ve sırt ağrıları da kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle şikâyetlerin arttığını görüyoruz.” 

 

BOYUN AĞRISINDA DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYARLAR ETKİLİ

Özellikle dizüstü bilgisayarlarda, uzun süre başı öne aşırı eğerek çalışma başın boyun kaslarına yaptığı baskıyı 4 katına çıkarıyor. Bunun da sırt ve boyun ağrılarında artışa sebep olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti:  “Göz hizasında olmayan ekran, dik oturuşu bozmakla birlikte özellikle bel bölgesindeki yüklenmeyi artırıyor. Bu nedenle olası ortopedik rahatsızlıklardan korunmak için alınacak kişisel tedbirlerin oldukça faydası olacaktır.” 

ÇALIŞIRKEN ALINACAK ÖNLEMLER AĞRILARI UZAKLAŞTIRACAKTIR

Evde çalışmaya bağlı gelişen bu rahatsızlıklardan korunmak ve bu ağrıların azaltılması ve oluşmasını engellemek için yapılması gerekenler konusunda Doç. Dr. Gökhan Meriç şu önerilerde bulundu: 

  • Bilgisayar ekranınızın mutlaka göz hizanızda olmasına dikkat edin. Bunun için dizüstü veya masa üstü bilgisayarınızın altına kitap gibi yükseltici koyarak başınızın öne eğilmesini engellemeye çalışın. 
  • Evde kullandığımız sandalyeler maalesef uzun süre oturup çalışma için uygun değil. Bu nedenle çalışma sandalyenizin ergonomik ofis tipi çalışma sandalyesi olmasına dikkat edin.  Mümkünse ofiste çalıştığınız sandalyenizi evinize getirin. 
  • Evde çalışırken mutlaka saat başı küçük molalar verin. Tuvalete gitmek veya su içmek bahanesi ile ev içinde birkaç adım atarak kasların hareket etmesini sağlayın. 
  • Verdiğiniz küçük molalarda, özellikle bel, sırt ve bacak kaslarına germe egzersizleri yapmaya çalışın. 
  • Çalışma esnasında dizlerin, kalça eklemi ile 90 derece açıda olmasına ve bacakların yere paralel şekilde omurganızın yere dik pozisyonda olmasına özen gösterin.
  • Sırt ve bel ağrınız fazla ise ofis koltuğunuz ile beraber sırt desteği kullanın.
  • Gün içinde, kaslarınızı güçlendirmek amacıyla vücut tipinize uygun olacak şekilde, egzersiz yapmaya çalışın. Bunun için özellikle online programlardan faydalanabilir.

HAREKETSİZLİK EKLEM AĞRILARINA NEDEN OLUYOR

“Yapılan bir başka çalışmada evden çalışanların yüzde 35’inin hareketsizlikten şikâyetçi olduğunu gösteriyor” diyen Doç. Dr. Gökhan Meriç,  çalışanların da yeterince hareket edememeye bağlı eklem ve bel ağrılarının arttığından şikâyetçi olduğunu anlattı.

Evden çalışmaya bağlı gelişen hareketsizliğin kas kaybına yol açtığını ve bunun da ağrılarda artışa neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gökhan Meriç, “Evde yapılacak egzersizlerden en uygunları pilates, yoga tarzı egzersizlerdir. Özellikle kilo vermeye yönelik yoğun kardiyo içeren Tabata, HITT egzersizleri sırasında dikkatli olunmalı ve vücudunuzun el verdiği ölçüde aşırı yüklenmeden kaçınılmalıdır” diye konuştu. Evde yapılan egzersizler sırasında olası sakatlanmalardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: 

  • Vücut tipinize uygun egzersizler yapmaya dikkat edin. 
  • Egzersiz öncesinde mutlaka esnetme ve germe hareketleri ile kas boyu uzatılarak olası kas krampları ve hasarlanmalarından korunmaya özen gösterin. 
  • Dizlerinizde çömelme sırasında ağrı oluyorsa squat lounge gibi egzersizlerden uzak durun.
  • Egzersizleri bir saatten uzun süre yapılmayın.  Ev içinde 45 dakikalık egzersizler yeterli olacaktır.
  • Ayakta uzun süre kalmanız gereken zıplama içeren kardiyo ağırlıklı egzersizler sırasında, ayak tabanı ve çevresinde gelişebilecek tendinit ve ödem gibi rahatsızlıklardan korunabilmek için mutlaka ayakkabı giyin. 
  • Egzersiz sırasında veya sonrasında eklemlerde ağrı veya şişlik olursa egzersiz hemen bırakın, ağrılı bölgeye buz koyun. Şikâyetleriniz devam ederse mutlaka bir uzmana danışın. 

UZUN SÜRE MAUSE KULLANIMI SİNİR SIKIŞMASI YARATABİLİYOR

Evden çalışmaya bağlı gelişen bir başka rahatsızlığın da özellikle uzun süre mouse kullanmak zorunda kalan kişilerde ortaya çıktığına dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle tamamlandı:   

“Özellikle el bileği seviyesindeki sinirlerin uzun süre baskı altında olmasına bağlı olarak, el parmaklarında uyuşma ve ağrı ile giden sinir sıkışması yaşanabilmektedir. Bu durumdan korunmak için saat başı molalar verilmeli, germe esneme egzersizleri yapılmalı, mousepad ve dizüstü bilgisayar bilek koruyucu süngerler ile bu bölgede oluşan baskı azaltılmalıdır. Eğer şikâyetler artarsa ve elde uyuşma devam ederse mutlaka bir uzman hekime danışılmalıdır.” 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

Aslı Kanizi: ''İlişki bittikten...
Uzman Klinik Psikolog Aslı Kanizi konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Haberi Oku

banner108