POLİTİKA:
Trafikte %100 Yaşam Projesi!
Yıldırım, Avrupa Birliği (AB) ile gündemin her zaman can sıkıcı olmadığını, güzel olumlu gündemlerin de olduğunu bu toplantıyla hem AB'ye hem de Türkiye kamuoyuna gösterdiklerini dile getirdi. Yıldırım, "Yol güvenliğinde yeni dönem, trafikte yüzde 100 yaşam" sloganıyla düzenlenen projenin hayati önem taşıdığını ve bir o kadar da iddialı olduğunu belirtti.
Projeye vesile olan, hayata geçiren, destek olanlara teşekkür eden Yıldırım, şöyle devam etti:
"Özellikle AB ile Türkiye'nin tam üyelik sürecinde gerçekleştirdiği birçok proje var, eşleşme projeleri. Buna benzer ama çok anlamlı, toplumsal çıktıları çok geniş bir projeden bahsediyoruz. İnsan hayatından daha önemli hiçbir şey yok. Yolları niye yapıyoruz? Bütün bu yatırımlar, çabalar, gayretler insanı yaşatmak için. Biz 15 yıldır iktidardayız, iktidara gelirken bir şey söyledik, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.' Bu, bizim icat ettiğimiz bir şey değil, 6 asırdan daha fazla üç kıtada hükmetmiş Osmanlı'nın yönetim felsefesidir."
Başbakan Yıldırım, insanı mutlu etmeyen, insanın yaşam kalitesini yükseltmeyen hiçbir icraatın, faaliyetin anlam ifade etmeyeceğine işaret etti. Yıldırım, "O bakımdan bir süreden beri AB, yol güvenliği ve kazalardaki ölümlerin sıfırlanması gibi önemli bir hedef ortaya koydu. Bu hedef doğrultusunda da geçtiğimiz 10 yıl içinde çok ciddi iyileşmeler, mesafeler alındı ama istediğimiz yerde miyiz? Tabii ki değil. Bugün halen yanılmıyorsam yıllık 25 bin can kaybı, on binlerce yaralı, milyarlarca avro maddi kayıp var. Türkiye de bundan farklı değil, Amerika da bundan farklı değil. Dünyanın her tarafında aslında 'sessiz ölüm' dediğimiz, trafikteki can kaybı, terörle kaybettiklerimizin kat kat üstünde ama terör çok konuşuluyor, trafikteki ölümler konuşulmuyor." ifadesini kullandı.
Buna benzer toplantıların, buradaki farkındalığı oluşturmaya yönelik olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:
"Dünyanın en güzel yolunu yapabilirsiniz, dünyanın en güzel kurallarını koyabilirsiniz, bütün mühendislik becerinizi ortaya koyabilirsiniz ama insan faktörünü eğer işin içine koymazsanız, insan hatasına çözüm üretemezseniz. O zaman yaptığınız bütün bu çalışmalar bir anda değersiz hale gelebilir. Gördük, bugün yollardaki kazaların birinci sebebi, insan hatası. Yüzde 90'a yaklaşıyor. Her şeye çare buluyorsunuz ama insan hatasını ortadan kaldıracak henüz bir makine icat edilmedi. Ne yapmamız lazım? Eğitmemiz lazım, ta bebeklikten başlayıp mezara kadar eğitmek, farkındalık oluşturmak. Yasaklamakla ceza vermekle tehdit etmekle elde edeceğiniz başarı sınırlıdır ama insanların bunu içselleştirmesi, kendiliğinden kural olarak zihnine yerleştirmesi en güzel çözümdür."
Yıldırım, emniyet kemeri kullanmanın bir alışkanlık haline gelmesi gerektiğini vurgulayarak, "Herkes arabaya biner binmez silahını çeker gibi kemerini çekip takarsa bir tedbiri yerine getirmiş olur ama bu nasıl kazanılacak? Bu, eğitimle olacak. Bu, kendi hayatını, başkalarının hayatını da ciddiye almakla olacak." değerlendirmesinde bulundu.
"BÖLÜNMÜŞ YOLLAR HAYAT KURTARIYOR"
Başbakan Yıldırım, Türkiye'de son 14 yılda kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımında ve alt yapı açısından çok önemli işler yapıldığını hatırlatarak, bölünmüş yolların üç temel kazancı olduğunu anlattı.
Yıldırım, bölünmüş yolların kazanımlarına yönelik şunları kaydetti:
"25 bin kilometre bölünmüş yolda bir yıl içerisinde zamandan ve harcanan yakıttan, toplam trafikte elde edilen kazanç yaklaşık olarak 6 milyar avro. Ne anlama geliyor? Bütün yollar için harcadığımız paranın 5 buçuk yıl içerisinde kazanılması demektir. İkincisi çevreye fazladan verilen egzoz gazı miktarında 3 milyon metreküp azalma... Yani daha çevreyi daha az kirletmek. Üçüncüsü ve en önemlisi, 100 milyon kilometre taşıt başına ölüm faktörü 2002'de 5,72 iken bugün bu katsayı 2,17'ye gerilemiş. Bu ne demek oluyor? Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Onun için bir sloganımız var, 'Yolları böldük, hayatları birleştirdik', 'Yolları böldük, memleketi birleştirdik."
Başbakan Yıldırım, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün kazaların sebeplerine yönelik tespitler yaptığını belirterek, "Raporlara bakıyoruz kaza sebebi, bundan 15 yıl önce birinci sebep alt yapı, yol kalitesi konforu. Şimdi alt yapı yeterliliği, konforu 5'inci sıradan önce gelmiyor. Şimdi birinci sıra sürücü hatası, insan faktörü." diye konuştu.
"MÜCADELENİN KÜRESEL ÖLÇEKTE YAPILMASI LAZIM"
Yıldırım, trafik kazalarında insan hatasını önlemek için çok daha fazla iş yapılması gerektiğine işaret ederek, "Avrupa Birliğinin bu meseleye verdiği önemin farkındayım ve daha da hoşuma giden bir şey, Birleşmiş Milletler de işin içine girmiş, 2020'ye kadar ölümlü kazalarda yüzde 50 azaltma hedefi koymuş. Bu önemli bir şey. Bu, dünya çapında farkındalığı daha da artıracak ve böylece insanlarımızın hayatını kurtarmak için çok önemli bir sorumluluğu yerine getirmiş olacağız." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin yol güvenliğinde yeni hedefin "'Trafikte yüzde 100 yaşam" olduğunu vurgulayan Yıldırım, trafik kazalarına yönelik mağduriyetlerin sadece Türkiye'de değil dünyanın her tarafında yaşandığına dikkati çekti.
Yıldırım, bu durumun bazı ülkelerde daha iyi bazı ülkelerde ise daha kötü olduğunu aktararak, "Mücadelenin topyekun olması, küresel ölçekte yapılması lazım. Sadece trafik kazasında ölümlerle bu acı bitmiyor. Sakat kalanlar... Ömür boyu bu acıyı yaşayan on binlerce insan var." dedi.
Bugünkü görüşmelerinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc'la bugünkü görüşmelerinde kendisine AB üyesi ülkeler içerisinde trafik kazalarındaki maddi kayıpların 100 milyar avro olduğunu aktardığını ifade eden Yıldırım, "Bu, büyük ekonomik bir kaynaktır. Bununla neler yapılır... Bu parayla 15 yılda bu ülke için yaptığımız bütün ulaşım, iletişim alt yapısını bir seferde yapma imkanımız var. Büyük bir ölçekten bahsediyoruz. Bir başka deyişle Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi en az 60 tane köprü yapabilirsiniz. Binlerce kilometre tünel yapabilirsiniz. Bu kaynak kimin kaynağı? Daha fazla refah, gelişme için, insanların mutluluğu için harcamamız gereken kaynağı kazalarda kaybediyoruz. Bu önemli bir şey."
"YETER Kİ BİR İNSANIMIZIN HAYATINI KURTARMIŞ OLALIM"
Yıldırım, başbakan olarak trafik kazalarının sıfır ölümlü kazaya dönüştürülmesi için küçük büyük her etkinlikte mutlaka kendisinin de bulunduğunu söyledi. Yıldırım, "Yeter ki bir insanımızın hayatını kurtarmış olalım. Bizim inancımızda bir kişiyi yaşatmak, bütün insanlığı yaşatmaya eş değerdir. Onun için daha çalışacağız, birlikte çalışacağız, güzel vesilerle daha çok bir araya geleceğiz, olumsuzlukları değil, güzel işleri ön plana çıkaracağız. Pozitif gündemi AB ile Türkiye arasında daha fazla görünür hale getireceğiz." dedi.
İçişleri ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlarına teşekkür eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"Trafik güvenliği ve kazaların önlenmesi, ölümlerin azaltılması yönünde böylesine iddialı ve anlamlı bir projeyi hayata geçirmek için adım attıklarından dolayı da teşekkür ediyorum. Bayramlarda vatandaşlarımıza sadece 'İyi bayramlar' demek, iyi dileklerimizi iletmek yetmez. Sorumlu konumda olan herkesin mutlaka yollardaki güvenliğe, kazaların azaltılması yönündeki uyarılara da dikkat çekmesi gerekir. Biz yolları yaparken, yaptığımız yolları açarken bir şey söyledik; 'Ey vatandaşlar yolları yaptık; sizin için, hayatınızı kolaylaştırmak, yaşam kalitenizi artırmak için yaptık; sevdiklerinizle kazasız belasız buluşmanız için yaptık. Ama şunu unutmayın, yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Kurallara riayet edersek sevdiklerimizle buluşuruz ve yakınlarımızı üzmeyiz. Bir kural daha zikrettik. Bunun da patenti bana aittir. Yollarda trafikte hız felakettir, internette hız berekettir. Yollarda hız sınırlarına uyacağız ama iletişimde hız serbest. Altyapıyı iletişimde de geliştirmek için her türlü geniş bant, erişebilirlik... Bunları da çalışıyoruz."
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Özgür Özel, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu...
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel...

Haberi Oku