POLİTİKA:
AK Parti Olağanüstü Büyük Kongreye Gidiyor!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından partinin olağanüstü büyük kongresinin 27 Ağustos’ta gerçekleştirileceğini açıkladı. Çelik, Erdoğan’ın başbakanlık ve genel başkanlık görevinin de 28 Ağustos’ta Meclis’te yemin edip mazbatasını aldıktan sonra düşeceğini söyleyerek, AK Parti’nin kongreye Erdoğan’ın başkanlığında gideceğini ifade etti.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı devam ettiği sırada bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, 27 Ağustos olarak açıkladı AK Parti Kongresi'nde seçilecek kişinin hem genel başkan hem de başbakan olacağını söyledi.

GÜL'ÜN MİLLETVEKİLİ SEÇİLME FORMULÜ: BÖYLE BİR ZARURET YOK


Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiğini ve görevi Abdullah Gül'den devralacağına söyleyen Çelik, "Bizim yeni bir genel başkan ve başbakan ile yola devam etmemiz gerekiyor. Daha önce defalarca açıkladık. Seçilecek kişi hem başbakan hem genel başkan olacak. Hatırlarsanız 2002’de başbakanımız seçime sokulmadığı için genel başkandı, Sayın Abdullah Gül hükümeti kurdu. O bir zaruretti arkadaşlar, bugün böyle bir zaruret yok arkadaşlar." dedi. Çelik'in bu açıklaması aynı yöntemin denenmeyeceği, yani bir milletvekilinin istifa ederek Abdullah Gül'ün milletvekili seçilmesi yöntemine başvurulmayacağı olarak yorumlandı.

"ERDOĞAN ANAYASANIN VERMEDİĞİ YETKİYİ KULLANMAYACAK"


Çelik, Erdoğan'ın Köşk'e çıktıktan sonra kullanacağı yetkilerle ilgili olarak ise şu açıklamayı yaptı: "Şunun herkes bence farkındadır. Bir kez daha teyit etmek isterim. Sayın Başbakan, anayasanın kendisine vermediği bir yetkiyi asla kullanmayacaktır. Yasaların vermediği bir yetkiyi kimse kullanamaz. Kanunlar çerçevesinde elbette cumhurbaşkanlığı yapacaktır. Herkes kendi tarzını o makama verir." dedi.

"BAŞBAKANLIK GÖREVİ 28 AĞUSTOS'TA MAZBATAYI ALINCA DÜŞECEK"

Çelik, Erdoğan'ın başbakanlık ve parti genel başkanlığı görevinin ne zaman düşeceğine ilişkin tartışmalar hakkında ise "Peki genel başkanlığı ne zaman sona erecek? 28 Ağustos’ta kendisine mazbatası takdim edilip yemin ettikten sonra bitecektir. ABD’de yeni başkan seçilir, eski başkanın o süreye “topal ördek” dönemi denir. Bu süre topu topu 18 gündür. Mevcut cumhurbaşkanı bütün yetkileri kullanır ama sayın başbakan, cumhurbaşkanının hiçbir yetkisini kullanamaz. Bizim partimizin hukukçu kurmaylar ve üniversitelerdeki yapılan görüşmeler sonucunda böyle bir karara varılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

KONGRE 27 AĞUSTOS ÇARŞAMBA GÜNÜ

Hüseyin Çelik, ardından AK Parti yönetiminin olağanüstü kongre için belirlediği tarihi açıkladı: "Yapacağımız kongreye sayın başbakanımızın başkanlığında gideceğiz. 27 Ağustos Çarşamba saat 10’dur arkadaşlar. Tek maddeli bir gündemle yapacağı olağanüstü büyük kongre 27 Ağustos’ta toplanacaktır." dedi. Çelik ayrıca Kongre'de sadece genel başkanın seçileceğini vurguladı.

İSİM KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPMADI


Hüseyin Çelik, Kongre'de kimin aday olacağı konusunda ise "Bana hemen şunu soracaksınız. Büyük kongredeki adayınız kim? Biz bu MKYK’da isimlendirme meselesi üzerinde durmadık. Sayın başbakan bu süreçte bütün üyelerle, vekil arkadaşlarımızla, gerekli gördüğü diğer yetkililerle istişarelerde bulunacak. Ortak akılla bir isim üzerinde anlaşacağız ve kongreye o isimle gideceğiz." diye konuştu.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki günlerde kimse AK Parti’den kavga gürültü çatışma kaos beklemesin. Bu arada şu anda yüzde 52’yle seçilen bir cumhurbaşkanı var, gelen başbakan ile bir çatışma olmayacak mı? Diye sorulara cevap veriyorum. Yüzde 52 halk desteği olan bir cumhurbaşkanı var, halk tarafından iktidar olarak tayin edilen bir partinin içinden çıkacak hükümet, güç birliği yaptığı zaman Türkiye’de bir takım şeyler iyiye gidecektir."

"GÜL DÖNERSE BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VAR"

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Hüseyin Çelik'e ilk olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, partiye döneceği şeklindeki açıklaması soruldu. Çelik, şu ifadeleri kullandı: "Sayın Abdullah Gül’ün partiye dönmesi kadar normal bir şey olamaz. MHP’ye CHP’ye dönmesini bekleyen var mı içinizde? Sayın Abdullah Gül, bu partinin kurucularındandır. 58’nci hükümetin başbakanıdır, dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısıdır. Sonra da cumhurbaşkanıdır. Biz, Sayın Abdullah Gül’e, yeni seçtiğimiz başbakanımıza, konumlarından ziyade, onlara ağabeylerimiz gözüyle bakıyoruz. Sayın Abdullah Gül ile Başbakan arasında birileri bir çatışma bekleyebilir. Onların da hevesleri kursağında kalacak. Bizim şu anda eski bir Meclis başkanımız ki, Meclis başkanı Türkiye'nin ikinci adamıdır. Sayın Bülent Arınç eski Meclis başkanıdır. Ben 7 yıl bakanlık yaptım ve şu an genel başkan yardımcısıyım. Konumlar önemli değil. Sayın Gül, partiye dönmek istediği zaman, başbakan söyledi, Sayın Gül’ün başımızın üzerinde yeri var. Biz onu hasretle kucaklamaya hazırız. Ama tabi, dediğim gibi bu zaman, sayın cumhurbaşkanımızın durumu tabi ki konuşulacaktır."

"KONGRE TARİHİ GÜL'ÜN GELİŞİ İLE DEĞİL ERDOĞAN'IN GİDİŞİ İLE İLGİLİ"

Hüseyin Çelik, kendisine ayrıca alınan kongre tarihinin, Köşk'te görev değişiminden önce olmasının Abdullah Gül'ün engellendiği şeklinde algılandığı yönünde bir soru sorulması üzerine kongre tarihi için "Bu tarih Sayın Gül’ün gelmesiyle ilgili değil Sayın Başbakan’ın gitmesiyle ilgilidir." dedi.

"Kongrede iki aday olması söz konusu olabilir mi?" sorusuna ise Çelik, şu cevabı verdi: "Bizim partide bugüne kadar kongrelere, MYK’da MKYK’da çok iyi bir nabız tutulur, hep tek kişiyle gidilmiştir. Parti içi çekişme, fikir ayrılıkları vardır. Ama genel irade bir konuda karar verdiği zaman hepimiz o belirlenen ismin arkasında oluruz. Kimsenin önünü kapatma manasında söylemiyorum."

"GENEL BAŞKAN 3 DÖNEM KURALINA TABİİ BİRİSİ OLABİLİR"

Ardından Çelik'e "Kongrede belirlenecek isim 2015 seçimlerine taşıyacak partinizi. Üç dönem kuralında değişiklik yapılabilir mi? Takılan birisi mi takılmayacak birisi mi olacak?" sorusu yöneltildi. Çelik, "Üç dönem kuralına tabii birisi de olabilir. Birinci dönem milletvekilliği olan arkadaşımız da ikinci dönem milletvekilliği de olabilir." diye cevapladı.

"HİZMET ETMEK GENEL BAŞKAN OLMAYI GEREKTİRMEYEBİLİR"

Hüseyin Çelik, Abdullah Gül'ün partiye dönmesi halinde genel başkan olup olmayacağı konusunda ise ilginç bir değerlendirmede bulundu: "Sayın Gül partiye döndüğü zaman bir tecrübe birikimiyle, gerçekten yaptığı hizmetleri arkasına alarak geldiği zaman, bir unvanı olmadan da parti üyesi olunur, bir unvan verilecekse bugüne kadar yaptığı görevler göz önüne aldığımızda, Kayseri’de il başkanı olmasını kimse beklemiyor. Ben böyle söylediğimde, Kayserili arkadaşlar, ben bu arada Kayserililere yüzde 66’lık oy oranından dolayı da şükranlarımı ifade ediyorum. Hizmet etmek ille başbakan genel başkan olmayı gerektirmeyebilir."

Çelik, Abdullah Gül ve Erdoğan'ın bu konuda bir istişare yapıp yapmayacaklarının sorulması üzerine ise "Sayın Başbakanımız zaten sürekli görüşme halindedir. Bir resmi görüşmeler var, ama sayın Gül ile sayın Erdoğan arasında böyle bir resmiyete gerek yok." diye konuştu.

"27 AĞUSTOS TARİHİ MKYK'NIN ORTAK KARARI"

Ardından Hüseyin Çelik'e "Az önce Sayın Başbakan’ın partiyi evladı gibi gördüğünü söylediniz. Sayın Gül de sayın Arınç da partiyi evladı gibi görüyor. 27 Ağustos tarihinde bu üç isim mutabık mı? Sadece Sayın Erdoğan’ın kararı mı? Parti içerisinde de bazı isimlerin, bir süredir sayın Gül’ün dönüşünden yana oldukları, hatta bunu gündeme getirdikleri, bugün de aynı talepte bulunacağı iddialar vardı. Sayın Gül’ün dönüşü isteniyor mu?" sorusu yöneltildi.

AK Parti Sözcüsü Çelik, "MKYK toplantıları basına kapalıdır. Bu sadece başbakanın arzusu olsa, bu toplantıya gerek olmaz. Bu 27 Ağustos tarihi MKYK’da oy birliğiyle alınmış bir tarihtir." demekle yetindi.

Hüseyin Çelik, bir başka soru üzerine de kongrede sadece genel başkan seçimi olacağını belirterek, "MKYK üyelerinin belirleneceği bir genel kongre olmayacak. Vaziyet bundan ibarettir." ifadelerini kullandı.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

TKP: ''Türkiye İşçi Sınıfına...
Türkiye Komünist Partisi (TKP) 1 Mayıs eylemlerinin ardından bir açıklama yayınladı. 1 Mayıs’ın içeriği...

Haberi Oku