GÜNCEL:
Buzlanmayan Asfalt Geliştirdiler!

 Amerikan Kimyasal Üreticileri Birliği’nin yayınladığı Industrial & Engineering Chemistry Research dergisinde çıkan araştırma sonuçlarına göre, Koç Üniversitesi Tüpraş Enerji Merkezi (KUTEM) bünyesindeki Derya Aydın, Rıza Kızılel, Ramazan O. Canıaz ve Seda Kızılel tarafından geliştirilen asfalt sayesinde yakında yolları tuzlamaya gerek kalmayacak.
Araştırmacıların tuz potasyum formatını stiren-bütadiyen-stiren polimer ile karıştırdıkları ve karışımı asfaltın ana bileşeni bitumene ekledikleri belirtildi. Bu sayede yüzeyde donmayı engelleyecek, asfalt ile uyumlu, tuzu hapsedebilen ve tuzun kontrollü salınımını sağlayan bir polimer bileşim ortaya çıkarıldı.
Araştırma ekibi tarafından dergiye yapılan açıklamada, “Tuz, yağmurda ve yoğun araç geçişlerinde kolaylıkla yolda eriyebilir. Çok miktarda kullanılması ekonomik değil, asfalta zarar veriyor, yaşayan organizmalara ve çevreye de olumsuz etkisi oluyor. Geliştirilen yeni bitumen birleşimi daha ekonomik, daha güvenli ve çevreye daha az zararlı” ifadeleri kullanıldı.
Asfaltta buzlanmayı engelleyen bu yeni bileşiminin yapılacak test ve araştırmaların ardından karayollarında kullanılmasının mümkün olabileceği kaydedildi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkyed arasında...
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TÜRKYED heyetini kabul ederek küçükbaş hayvancılıkta destekleme...

Haberi Oku