Osmangazi Belediyesi tarafından 2026 yılı boyunca sürdürülen “Orhan Kemal Yılı” etkinlikleri kapsamında, ünlü yazarın vefatının 56’ncı yılı anısına “Ölümünün 56’ncı Yılında Orhan Kemal’in Aydınlığında” başlıklı anlamlı bir söyleşi programı düzenlendi. Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe edebiyatseverler yoğun ilgi gösterdi.
Nazım Hikmet ile kesişen Bursa yılları
Gazeteci ve araştırmacı yazar Mazlum Vesek’in moderatörlüğünü üstlendiği söyleşiye, yazar Ayşe Kulin, oyuncu-yazar Burak Tamdoğan ve usta yazarın oğlu Işık Öğütçü konuşmacı olarak katıldı. Babasının edebiyat yolculuğunu ve Bursa Cezaevi dönemini anlatan Işık Öğütçü, Orhan Kemal'in askerdeyken Nazım Hikmet şiirleri okuduğu gerekçesiyle 5 yıl hapse mahkum edildiğini hatırlatarak, "Bursa Cezaevi'ndeki o zorunlu buluşma ve aynı koğuşu paylaşmaları, babamın yazarlık serüveninde belirleyici bir dönüm noktası oldu" dedi.
"İlk kez ayakları yere basan gerçek insanları gördüm"
Edebiyat dünyasının güçlü kalemlerinden Ayşe Kulin, Orhan Kemal’in eserleriyle genç yaşta tanıştığını belirterek, "İlk kez köşkler, konaklar yerine ayakları yere basan, gerçek insanların hikayelerini anlatan bir romanla karşılaşmıştım" ifadelerini kullandı. Oyuncu-yazar Burak Tamdoğan ise Orhan Kemal'in dönemine dil önerisi sunmuş çok duru bir halk yazarı olduğunu vurguladı. Programın sonunda konuşmacılara teşekkür plaketi takdim eden Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, "Bursa Nazım Hikmet’le, Orhan Kemal’le güzel. Mahallelerimize kütüphaneler kazandırarak kitapları vatandaşlarımızla buluşturmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.


