KULTUR-SANAT:
83. Dil Bayramı Kutlandı!

 Çağdaş Sanatlar Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte; Ömer Asım Aksoy Roman Ödülü'ne değer eser olmadığı için sadece Onur Ödülleri verildi. Törene Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban ve edebiyat çevresinden çok sayıda davetli hazır bulundu.
"Bizler türkü yapanların gözü kulağı ve sesiyiz." diyen Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, açılış konuşmasında Dil Derneği'nin kuruluş sürecinde yaşanan zorluklara vurgu yaptı. Ülkenin daha karanlık günlere gitmemesi için Türkçe'nin özgürleşmesi, tek alfabeyle iki dilin yazdırılmak istenmesinin iki dile de ihanet olduğunu savunan Özel, "Özgürce düşünen toplumlar kimse tarafından kandırılamaz." dedi.
"BENİM KİTAPLARIMI OKUYANLAR CÜMLE KÖTÜLÜKLERDEN ARINSINLAR"
Yaşar Kemal'i bir bilge olarak tanımlayan PEN Başkanı Zeynep Oral, "Benim kitaplarımı okuyan; katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İnsanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçup gitmiştir. Bu bizim ülkemizin de sorunu. Türkiye'de diller yasak edildi. Hem de 80 yıl! Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar." diye konuştu.
Yapımcı- Gazeteci Nebil Özgentürk ise hazırladığı Yaşar Kemal belgeselinden önce yaptığı konuşmada, yaşasa ve sağlığı yerinde olsa bugün basın özgürlüğü yürüyüşünde en önde olacağını vurguladı.
Başkan Alper Taşdelen'in selamlarını ileten Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, etkinliğin gerçekleştirildiği salona Yaşar Kemal adının verildiğini, ayrıca yazarın anısına Yaşamkent'te yapımı devam eden bir park ve anıt yaptırdıklarını ve önümüzdeki ay açılışının gerçekleştirileceğini aktardı.
Onur Ödülleri'nin sahiplerini bulduğu törende Ülkü Başsoy ödülünü Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya'dan, Ömer Faruk Eminağaoğlu CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan'dan, Haydar Ergülen Nebil Özgentürk'ten, Rahmi Kumaş Ömer Asım Aksoy'un oğlu Süha Aksoy'dan, Cumhur Özdemir Güray Öz'den, Elçin Temel Ayşe Semiha Baban'dan, Gazeteci Merdan Yanardağ Zeynep Oral'dan aldı.
Etkinlik, Kerim Afşar'ın seslendirdiği Nuri Kurtcebe'nin çizgileriyle hazırlanan Nazım Hikmet'in bir şiiriyle sona erdi.

Anahtar Kelimeler
83-dil-bayramı-kutlandı
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Kıvılcım Kalay'dan Demet Akalın modeli
“Kendinden Kaçan Kadın” ve “Beş Kadın Tek Cehennem” adlı kitapların yazarı Kıvılcım Kalay, şimdide...

Haberi Oku