GÜNDEM:
Öğretmenin maaşı sınavla artacak!
 Buna göre, mesleğe aynı basamaktan başlayacak öğretmenler basamak atlamak için sınava girecek. Ücretler, sorumluluk ve statüleri aldıkları puana göre artacak

Milli Eğitim Bakanlığı 'öğretmenlik' mesleğini daha  kaliteli  ve saygın hale getirmek için uzun süredir üzerinde çalıştığı öğretmen  stratejisini  tamamladı. Bakan Ömer Dinçer ve kurmaylarının onayından da geçen  strateji  planı Bakanlar Kurulu'na sunuldu.

Öğretmenlik mesleğini daha nitelikli hale getirmek isteyen Milli  Eğitim  Bakanlığı, yeni düzenlemeye göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile işbirliği yaparak  üniversitelerdeki  eğitim fakültelerinde  öğrenim gören öğretmen adaylarının uygulama dersleri artıyor. Bu konuda okullar ile  üniversiteler  işbirliği yapacak. Halen öğretmen adaylarının derslerinin yüzde 15-20'si uygulama dersi olarak verilirken yeni düzenlemeyle derslerin en az yüzde 40- 50'si uygulamaya dayalı olacak. Yani öğretmen adayları,  üniversitedeki  derslerinin  yarısını  okullarda stajyer öğretmen olarak geçirecek.  Eğitim   fakültelerindeki  müfredat da yeniden gözden geçirilerek yeni bir düzenlemeye gidilecek.

KARİYERLERİ  PLANLANACAK

Öğretmenlerin tümü aynı basamaktan mesleğe başlayacak ve basamak atlamak için sınava girecek.  Performans  ve akademik başarılarının yanı sıra sınavdan aldıkları puana göre görevde yükselecekler ve buna göre ücretleri, sorumlulukları, statüleri,  kariyerleri  ve hakları artmış olacak. Statüsü yükseltilmiş öğretmenler belli bir zaman aralığıyla sınava tabi tutulacak ve bulunduğu statüyü koruması için bu sınavdan geçerli not alması gerekecek. Aksi halde öğretmenin bulunduğu statü,  performansına  ve sınav notuna göre bir alt konuma düşürülecek.

SADECE ALAN SORULARI

Bakanlık, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda da (KPSS) değişikliğe gidilmesi için çalışmalar yapıyor. Halen KPSS'de öğretmenler branşı dışındaki konularda da soru çözerken yeni düzenlemeyle sadece alanlarıyla ilgili soru yanıtlayacaklar. Bu konuda  Öğrenci  Seçme ve Yerleştirme  Merkezi  (ÖSYM), 136 ayrı öğretmenlik branşında soru hazırlayacak. Yeni sistemin hayata geçmesiyle öğretmenler üç aşamalı KPSS ile karşılaşacak. Öğretmen adaylarının çözeceği  testlerde  soruların yüzde 30'u genel  kültür  ve  yetenek , yüzde 30'u  eğitim  bilimleri, yüzde 40'ı branş bilgisinden oluşacak.

E-KONFERANSLA HİZMET İÇİ  EĞİTİM

Öğretmenlerin yeni  eğitim   modelinde  doğabilecek sıkıntıları, verilecek hizmet içi  eğitimlerle giderilecek. Bu kapsamda Bakanlık öğretmeni  eğitim  için öğretmen evlerinde ve otellerde toplamak yerine  internet  alt yapısı olan e-Konferans  salonlarını   kullanacak . Öte yandan öğretmenler  kariyerinde  ilerledikçe  eğitimin   merkezinde  yer alacak. Sisteme göre öğretmen başöğretmen olduğu takdirde maaşı artacak, haftalık çalışma süresinin  yarısında   öğrencilere eğitim  verirken diğer  yarısında  yeni öğretmen olanlara hizmet içi  eğitimle  tecrübelerini aktaracak.

Devlet de  SMS 'le bilgilendircek

Özel  okullarda uygulanan, velileri  SMS 'le bilgilendirme sistemi bu yıl devlet okullarında da hayata geçirilecek. Bakanlığın çalışmasına göre,  öğrencinin  ders notları, devamsızlığı, veli toplantıları veya öğretmeni  öğrenci  hakkında velisiyle  konuşmak  isterse o  öğrencinin  velisini haberdar etmek için cep telefonuna ' SMS ' atılacak. Bu sayede veliler  öğrencilerin  durumlarını sürekli takip edecek.

Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

İSMİNAZ FIRTINA YAZDI
Uludağ Haber yazarı İsminaz Fırtına yazdı.

Haberi Oku

banner108