GÜNDEM:
Hüseyin Bolten: ''Antibiyotik her derde deva değildir''

Hüseyin Bolten ''İnsanların ve hayvanların enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan antibiyotikler sağlığa kavuşmanın önemli bir parçası, aynı zamanda hayvan ve insan sağlığında bir dönüm noktasıdır. Zamanla antibiyotiklere karşı gelişen direnç, gelecekte antibiyotiklerin etkinliğinin sürdürebilmesi için bir dizi önlemler almayı gerektirmektedir. 

İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığının ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı olması Tek Sağlık anlayışını ortaya çıkarmış ve   sağlık için antibiyotik direnci konusunda disiplinler arası çalışmanın yanı sıra antibiyotik kullanan herkesin işbirliğine ihtiyaç olduğunu ortaya koymuştur.  

Antibiyotiklerin hekim kontrol ve gözetiminde olmadan, gerekmedikçe ve uygun olmayan dozlarda, uygun olmayan sürelerde kullanılması sonucu fayda yerine zarar getirecek ve mikroorganizmalara direnç kazandıracaktır. 

“İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da rastgele antibiyotik kullanılmaz, mutlaka Veteriner Hekim kontrol ve gözetiminde, veteriner hekimin belirlediği doz ve tedavi süresinde kullanılmalıdır.”

Veteriner hekim reçetesi ve aynı zamanda hayvan sağlığı ilaçlarında karekod uygulaması ile antibiyotik hareketleri ve gıdadaki kalıntı izlenebilir, kontrolsüz antibiyotik kullanımının önüne geçilebilir. Ayrıca aşılama gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması antibiyotiklere ihtiyacı azaltmaktadır. 

Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da Antibiyotik Farkındalık Haftası’na dikkat çekiyor, veteriner hekiminiz önermeden hayvanlara antibiyotik kullanmamanız gerektiğini hatırlatıyoruz'' dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

banner97

İSMİNAZ FIRTINA YAZDI
Uludağ Haber yazarı İsminaz Fırtına yazdı.

Haberi Oku

banner108