GÜNCEL:
İncirlik Hava Üssü'nde Grev Var!

Türk Harb–İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Adana İncirlik, Ankara ve İzmir Amerikan Askeri İşyerlerinde (39’uncu Hava Üs Kanat Komutanlığı, Vinnel Brown and Root PHQ ve AAFES-EUR-Türkiye Satış Bölgesi) 18 Haziran başlayan ve 2014 -2016 yıllarını kapsayacak olan 24. dönem toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri tıkandı. Sendika Genel Merkezi, Adana Şube Yönetim Kurulu ve işçiler, işveren tarafı olan Amerika’yı protesto etti.

10. Hava Üs Komutanlığı önünde toplanan işçiler “Ekmek yoksa barışta yok; Amerika şaşırma, sabrımızı taşırma; vur vur inlesin, Amerika dinlesin; işçiler birlik olursa, dünya yerinde oynar; AKP uyuma, işçilere sahip çık; Direne direne kazanacağız” şeklinde sloganlar atıp İncirlik Mahallesi, E-5 yolu girişine kadar yürüdü. Polisin yoğun güvenlik tedbirleri aldığı eylemde işçiler adına basın açıklamasını yapan Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Bayram Bozal, 18 Haziran’da başlattıkları ve 25 Temmuz’a kadar 12 oturum gerçekleştirdikleri müzakereler neticesinde, 20 maddede anlaşmaya vardıklarını söyledi. Bu maddelerden 13 tanesinin bir önceki sözleşmedeki şekliyle geçtiğini hatırlatan Bozal, üç maddenin ise değişerek geçtiğini ve 4 maddede ise tarih ve kanun redaksiyonu yapıldığını kaydetti.

İşveren kesiminden mevcut özlük ve ekonomik hakların korunması; yılın ilk üç ayındaki enflasyonun tamamı ile bundan sonra gerçekleşecek enflasyon farklarının 3’er aylık dilimler halinde ödenmesi ve ücretlerde yüzde 2.5 oranında iyileştirme yapılması gibi taleplerde bulunduklarını anlatan Bozal, “Ancak işveren tarafı müzakere teamüllerini zorlayan bir yaklaşımla taleplerimize karşılık vermemiştir. (İşveren) Amerika’nın yaşadığı ekonomik zorluklardan bahsederek, işçilere ABD’deki Hava Kuvvetleri işçilerine verilen yüzde 1’lik zammın üzerine çıkamayacaklarını, ayrıca en önemli toplu sözleşme kazanımlarımızdan olan 400’er dolarlık 4 adet refah payının ödenemeyeceğini, aksi halde işçi tenkisatı yapacakları gibi tehditlerle müzakere sürecini tıkamıştır.” dedi.

Bu keyfiliğe boyun eğmeyeceklerine dikkat çeken Bayram Bozal, müzakere sürecinde sergiledikleri iyi niyetli çabalara rağmen, işveren tarafının demokratik teamülleri ve çalışan haklarını çerçeveleyen uluslararası kuralları hiçe sayan tutumunu protesto ettiklerini vurguladı. Bozal, şöyle devam etti: “Bozulduğunu söyledikleri Amerikan ekonomisinin faturasını İncirlik çalışanının sırtına yüklemeye çalışan işverene burasının Türkiye olduğunu hatırlatıyor ve uyarıyoruz: Bunca yıl bu kurumlarda onuruyla çalışan, alın terini akıtan, en az burada çalışan Amerikalılar kadar risk altında görevlerini sürdüren emektar insanları ekmeğiyle tehdit etmekten vazgeçin. Maliyetleri düşürme adına yıllarca tenkisat yaptınız. İncirlik’te 1731 olan işçi sayımız bugün 911’e düşürülmüştür. Haksız fesihlerle bugüne kadar sayısız insanımızın rızkına mani olunmuştur. İş akdi feshi nedeniyle ne yazık ki intihar eden arkadaşlarımız olmuştur. Bu yaşananlara yenilerinin eklenmesine, yeni acılar yaşanmasına, yeni haksızlıkların yaşanmasına müsaade etmeyeceğiz. İşveren kesimine sesleniyoruz; işçi işveren arasındaki çalışma barışına zarar verecek ve çalışanlarımızın işyerlerine olan bağlılığını örseleyecek tutumlardan, Türkiye’deki enflasyonu Amerika’daki enflasyonla karıştırmaktan, üyelerimizin bin 600 dolarlık refah paylarına göz dikmekten vazgeçin.”

Bozal’ın açıklamalarından sonra grup, sloganlar atarak dağıldı.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Ramazan Acar'dan Bayram mesajı
Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Ramazan Acar, “Ramazan...

Haberi Oku