GÜNCEL:
İç Savaştan Kaçıp Sokak Çocuğu Oldular!

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin'e gelen Suriyelilerin çocukları aile bütçelerine katkıda bulunmak için esnafların attığı çöpü adeta kapışıyor. Çöpteki malzemeleri oyuncak toplar gibi alan çocukların dramları yürek burkuyor. Yaşları 5 ile 12 arasında değişen çocuklardan
bazılarının çöpten buldukları yiyeceklerle beslenmesi hastalıklara adeta davetiye çıkarıyor. Mersin Sokak Çocukları Derneği Başarı Sabahat Aslan ise çocukların dil bilmemesi sokakta çalışması nedeniyle hayatlarının çok ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.

"OKULA GİTMESİ GEREKEN ÇOCUKLAR ÇÖP KARIŞTIRIYOR"

Mersin ülkelerindeki iç savaştan kaçarak gelen Suriyeli çocukların dramına tanıklık ediyor. Okula gitmesi ve oyuncaklarla oynaması gereken çocuklar aile bütçelerine katkıda bulunmak için çöp konteynerleri ve çek çek diye tabir edilen el arabaları arasında mücadele ediyor. Suriyeli çocuklar Mersin'in en hareketli yerlerinden olan Yoğurt Pazarı civarında esnafların attığı çöpleri kapışıyor. Yaşları 5 ile 12 arasında değişen çocuklardan bazıları ise çöpten buldukları yiyeceklerle karınlarını doyuruyor. Ürkek ürkek çevresine bakan çocuklar zabıta ve polis araçlarını geldiğini sanıp kaçışırken zaman zaman trafiği de tehlikeye sokuyor.

"ÇOCUKLARIN SORUNU BİLİNİYOR AMA ÇÖZÜLEMİYOR"

Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan ilde sokakta çalışan ve yaşayan çocuklar sorunu çok ciddi iken buna ek olarak Suriyeli göçmenlerin çocuklarının sorunlarının da eklenmeye başlandığını belirtti. Suriyeli çocuklarının ne yazık ki hem sokakta yaşamaya hemde sokakta çalışmaya başladığına dikkat çeken Aslan, bunların sayısının gittikçe de arttığına dikkat çekti. Mersin Sokak Çocukları Derneği olarak bu çocukların yaşadığı sorunları çok iyi bildikleri halde eğilemediklerini anlatan Aslan, "Çünkü bu çocuklar dil bilmiyor ve çok ürkek davranıyorlar. Dolayısıyla yetkililerden bu sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Bu çocukların dil bilmemesinden ve sokakta çalışmasından kaynaklı yaşamları çok ciddi tehdit altında. Çünkü kimse yardımcı olamıyor. Bizde yardımcı olamıyoruz. Devletin birçok kademesi de yardımcı olamıyor" diye konuştu.
Bu çocukları buraya getiren sorumluların çok büyük bir suç işlediğini öne süren Aslan "Ya bu çocukların sorunlarını bir an önce halledecekler veya biz bu sorunu çözülene kadar sürekli kamuoyunda gündemde tutacağız." dedi.


"SOKAKTA ÇOCUKLAR SUÇA BULAŞTIRILIYOR"


Suriye'den gelen çocukların daha çok çöp topladığına işaret eden Aslan şunları kaydetti: "Çöp toplayarak hem kendi sağlıkları tehdit altında olurken hem de çevreye de çok büyük zarar vermektedirler. Bu çocuklar sadece geçimlerini sağlamak adına sokağa itilmekte ama bunun yanında bu çocuklar çok büyük sorunlar yaşamaktadır. Örneğin suça bulaştırılmakta, madde kullanmakta ve eğitimsiz kalıyor bu çocuklar. En önemlisi bütün günlerini sokakta yaşayarak sokağın bir takım risklerini yaşıyor. Bu hem kentimiz, hem de çocuklar adına çok ciddi bir sorun. Çöp toplayan çocuklar bütçelerine katkı sağlamak adına biraz daha sabahın erken saatlerinde uyanıp geç saate kadar Mersin'in bütün çöplerini karıştırmaktadır. Çocukların sağlıkları büyük bir risk altında bu nedenle bu sorunu el ele verip çözmek zorundayız."


Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Ramazan Acar'dan Bayram mesajı
Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 No'lu Şube Başkanı Ramazan Acar, “Ramazan...

Haberi Oku