EKONOMİ:
Petroldeki Düşüş Pompaya çok Az Yansıdı!

 Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Enerji Güvenliği Araştırmaları Merkezi Başkanı Hasan Selim Özertem, şu an ham petrol fiyatlarında kuvvetli bir gerileme olduğuna işaret ediyor ve “Yazın bir ara 115 doları gören petrol fiyatları şu an 80 doların altında. Bu durum ne kadar kalıcı olur bilemiyoruz. Ama gerilemenin pompada pek karşılık bulmadığı ortada.” diyor. Pompa fiyatlarında sınırlı indirimin nedenlerinden birini ortalama fiyatların belirlenememesi olarak açıklayan Özertem, “Evvelden yapılan rafineri kontratları var. Bir kere bu kontratlar eritilmeli, ortalama fiyat teşekkül etmeli. Fiyatlar o halde iner. Ham petrolde yüzde 30 gerileme var, direkt etki için ortalama fiyat teşekkül etmeli.” ifadelerini kullanıyor. Sınırlı indirimde vergi ve kurun da payı olduğuna değinen Özertem, şöyle devam ediyor: 



“Türkiye’de bir rafineri fiyatı var bir de ÖTV ve KDV gibi vergiler var. Vergilerden ötürü de pompa fiyatları çok inmedi. İleride petrol fiyatlarına bağlı olarak rafineri fiyatları, ÖTV ve KDV bir miktar inebilir. Burada gecikme olduğu takdirde EPDK devreye girebilir, rafinericiler fiyatları indirebilir. Fiyatlarda kurun rolünü unutmamak gerek. Ham petrolde yüzde 30’a varan gerileme var ama bir de 2,25 liraya oturan dolar kuru var. Petrol fiyatların gerilemesinin nedeni doların diğer kurlara göre değerlenmesine de bağlı. Maliyetler arttı. 2009-2010’da bu fiyatlardan satıldığında petrol ürünleri, pompa fiyatları daha uygundu. Çünkü kur 2,20-2,25 lira değildi.” 



Petrol sanayicileri de kurun 2,20’ye oturduğu, bu nedenle akaryakıt fiyatlarında marjinal bir indirim olmadığını vurguluyor. 

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Ege Bölgesi yaprak sarma ihracatında vites...
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Bölgesi'nin 2026 yılının ilk...

Haberi Oku