EKONOMİ:
FINDIK REKOLTESİ 468 BİN TON!

2016 yılı tahmini fındık rekoltesini açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Bakan Faruk Çelik, geçen yıl tahmini rekoltenin 650 bin ton hesaplandığını belirtti. 2016 yılı için rekolte tahminini 468 bin ton olarak açıklayan Çelik, bunu Karadeniz bölgesinde yaşanan don olaylarına bağladı. Çelik, fiyatların da bu yıl yüksek olmasının beklendiğini söyledi.

Fındığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Ülkemizde dünya fındık üretiminin yüzde 68'i gerçekleştiriliyor ve tarımsal ürün ihracat gelirlerimizin yaklaşık yüzde 15'ini fındık oluşturuyor. Fındıktan 2014-2015 yıllarında 2,8 milyar dolarlık bir ihracat geliri elde edilmiş bulunuyoruz."

"REKOLTE TAHMİNİNİ TEK KAYNAKTAN AÇIKLADIK"

Bakan Çelik, sektör temsilcileriyle yapılan değerlendirme ve alınan kararlar çerçevesinde fındık üreticilerinin sorunlarını çözmek için önemli çalışmalar yaptıklarını da söyledi.
Fındık bahçelerinin gençleştirilmesi, fındık borsalarının geliştirilmesi, lisanslı depoculuk ve fındık daire başkanlığı kurulmasına yönelik kararları sektörle paylaştıklarını anlatan Çelik şu bilgileri verdi:

"Rekolte 3 kaynaktan açıklanıyordu ve böylece rekolteyi açıklayan her birim kendi lehine olacak bir açıklamayı kamuoyuyla paylaşıyor, üretici de 3-4 çeşit rekolte tahminiyle karşı karşıya kalıyordu. Bu da üreticinin aleyhine bazı gelişmelere neden oluyordu. Bundan sonra rekolte açıklamasını, tek elden bakanlık olarak Temmuz'un ilk yarısında biz açıklayalım dedik."

"ÜRETİCİ YÜKSEK TALEPLE KARŞI KARŞIYA KALACAK"

Ağustos ayından itibaren fındıkta hasadın başlayacağını ve fındık fiyatlarında da arz talep ile ilgili bir şekillenme olacağını belirten Bakan Çelik, "Arz fazlaysa fiyatlarda ister istemez bir düşüş oluyor. Böyle bir süreç yaşanmıştı. Ama 2016 itibarıyla aksi bir durum olacağı görülüyor. Şimdi fiyatların çok yüksek olacağı izlenimi söz konusu. Geçen yıl fiyatlar inişli çıkışlı seyretti ama bu yıl biz böyle bir tablo beklemiyoruz. Üreticimiz çok yüksek oranda taleple karşı karşıya kalacak" dedi.

Sektörün sorunlarıyla ilgilenmeye devam edeceklerini kaydeden Bakan Çelik, "Stabil bir şekilde önlerini görecekleri bir piyasanın oluşması ve piyasada spekülatif oyuncular söz konusu ise onlarla da mücadele ederek, bu konudaki haksızlıkları ortadan kaldıracak çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Bakanlıkta düzenlenen toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelik, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkide gelinen son durumu özetledi.
Çelik, Rusya'nın gıda ürünlerine uyguladığı ambargolara değinerek şöyle konuştu:

"Keşke tarım sektörüne yönelik bu uygulamalar yaşanmasıydı ama, geneli itibarıyla Rusya böyle kısıtlamalar uygulayarak üreticilerin mağduriyet yaşamasına neden oldu. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Atılması gereken adımları karşılıklı atma noktasında olduğumuzu söylemeliyim. Her iki tarafın da bakışı, sorunları ortadan kaldırmaya dönük olduğu için kısa sürece içerisinde olumlu gelişmeler olacağını söyleyebilirim."

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

GELECEĞİN PROJESİ FREE ENERGY BOX
Enerji Bağımsızlığında Devrim Yaratacak Free Energy Box’a ilgi her geçen gün büyüyor.

Haberi Oku