Yıllardır açlıkla pençeleşen çalışan ve emeklilerin maaşlarının arttığını iddia ederek, maaş zammını düşük tutmanın art niyetli bir yaklaşım olarak nitelendirildiği açıklamada, “Emeklilerimiz, kimsenin dağıtacağı ulufeyi değil, devlete ödediği vergilerin ve yıllarının karşılığını, kısacası hakkını istiyor” denildi.
Birleşik Emekliler Derneği Genel Başkanı Nalan Huriye Akcan ile Tüm Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, emekli maaşlarıyla ilgili ortak bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in devletin bir kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine inanmadığı ileri sürülerek, “Çarşı- pazar dolaşıp temel gıda ürünlerinin fiyatlarındaki değişimi incelemiş ve maaşların reel olarak arttığını tespit etmiş. Sanırız Maliye Bakanlığı pazardaki döküntülerden bir fiyat tespiti yaptırmış. Zira TÜİK zaten bu çalışmaları yapıyor. Eğer her kurum ayrı çalışma yapacaksa TÜİK’e ne gerek var” denildi.
“SIRA MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNE GELİNCE ARAŞTIRMA YAPMA İHTİYACI HİSSEDİYORLAR”
TÜİK’in rakamlarına göre memur ve emekli maaşı reel olarak azaldığına işaret edilen ortak açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın bu durumdan rahatsız olduğu için, kendi hesaplamasını yaptığı eleştirisini getirdi. Doğalgaza yüzde 18.72, elektriğe yüzde 9.26 zamdan sonra petrol fiyatlarının 12 kuruş düşürüldüğünün kaydedildiği açıklamada, “Acaba bu düşürme zam vermemek için yeni bir enflasyon hesabı için mi yapıldı? Milletvekili emeklilerine yüzde 45 zam yaparken, üst düzey bürokratlara 350-500.-TL özel zam yaparken çarşı, pazar dolaşıp temel gıda ürünlerinin fiyatlarındaki değişimi araştırmayanlar, sıra memura ve memur emeklisine gelince araştırma yapmak ihtiyacı hissediyorlar. Bunlara bizim maaşlarımızla birlikte bir zam daha yapacaklar. Çifte zam olacak” ifadeleri kullanıldı.
“MAAŞ ZAMMINI DÜŞÜK TUTMAK ART NİYETLİ BİR YAKLAŞIMDIR”
Emekli maaşlarına en son 2011 yılı temmuz ayında yüzde 3 zam yapıldığının anımsatıldığı açıklamada, Ekim 2011’de elektriğe yüzde 9.57, doğalgaza yüzde 14.3, 2012 yılında da 1. Nisan itibariyle de elektriğe yüzde 9.26, doğalgaza yüzde 18.72 zam yapıldığı belirtildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Bizim maaşlar aynı. Zamlar yağmur gibi yağıyor hala piyasa araştırması yapıyorlar. Bu emeklileri ve çalışanları oyalamaktan başka nedir? Bunlar resmi zamlar, piyasada gıda, giyecek ve kiralar almış başını gitmiş. Aralık 2011 den bu yana en düşük zam tavuk etine yüzde 20, en yüksek zam dolma bibere de yüzde 72 yapılmış. Diğer gıda maddelerine yapılan zamlar bunların arasında. Biz maaşlarımıza en düşük tavuk etine yapılan zammın yarısı kadar yapılsın razıyız. Belçika Hükümeti doğal gaz fiyatlarını yıl sonuna kadar sabitlemiş.
Dağıtım şirketleri ise buna zamla karşılık veriyor. Ekonomi Bakanı da halka, faturaları ret edin ve ödemeyin çağrısında bulunuyor. İşte halkın yanındaki hükümet budur. Geç ödedin diye ceza kesen değil, ödemeyin diyen hükümet. Sosyal devlet, vatandaşı için çalışan hükümet, maaşlar erimedi ya da eridi hesabı yapmaz. Asıl amaç gelir dağılımını düzeltmek ve refahı arttırmak olmalıdır. Yıllardır açlıkla pençeleşen çalışan ve emeklilerin maaşlarının arttığını iddia ederek, maaş zammını düşük tutmak, art niyetli bir yaklaşımdır. Emeklilerimiz, kimsenin dağıtacağı ulufeyi değil, devlete ödediği vergilerin ve yıllarının karşılığını, kısacası hakkını istiyor.”
(ANKA)
Haber Kaynağı : Haber7.com