EKONOMİ:
Ege Demir ve Demirdışı İhracatçıları İtalya'da: Ticaretin Geliştirilmesi Vurgulandı

Ziyaret boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile gerçekleştirdiği temasların yanı sıra, 29 Nisan'da İtalyan firmalar ve Türk özel sektör temsilcileri arasında ikili iş görüşmeleri yapıldı.

İtalya, Türk Demir Çelik İhracatında Zirvede

Türkiye'nin demir çelik ve demirdışı metaller ihracatında önemli ticaret ortaklarından olan İtalya'ya yapılan ziyareti değerlendiren EDDMİB Başkanı Yalçın Ertan, "2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla Türkiye genelinde demir çelik ve demirdışı metaller ihracatımızda İtalya, en çok ihracat yaptığımız ülke konumunda bulunuyor. Uzun bir süredir ilk sırada yer alan Almanya'nın yerini İtalya'nın alması dikkat çekici. Ülkemizin İtalya'ya yaptığı toplam ihracatta ise çelik, çimento ve demir demirdışı metaller sektörleri ilk üçte yer alıyor. Ege Bölgesi'nden yapılan ihracatta da İtalya, Fas ve Almanya'nın ardından üçüncü büyük pazarımız konumunda ve en çok profil, inşaat aksamı ve filmaşin ihraç ediyoruz. Bu veriler, demir çelik sektörünün Türkiye-İtalya ticaretinde ne kadar kritik bir role sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Kota ve Vize Engellerinin Kaldırılması Talebi

Ertan, iki ülke arasındaki ticaretin daha da güçlenmesi için Avrupa Birliği'nin Türk demir çelik ürünlerine uyguladığı kotaların kaldırılması ve ihracat için hayati önem taşıyan vize konusunda esneklik sağlanması taleplerini yineledi.

Yeni Ticaret Hacmi Hedefi 40 Milyar Dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Meloni'nin yeni ticaret hacmi hedefinin 40 milyar dolar olarak belirlendiğini belirten Ertan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın İş Forumu'nda dile getirdiği konular, ihracatçı firmalar olarak bizim için çok önemli. Kendilerine taleplerimizi ilgili makamlara ilettikleri için teşekkür ediyoruz. Gümrük tarifeleri üzerinden yaşanan ticaret savaşlarını yakından takip ediyor ve bunu hem ihracatımız hem de ülke ekonomimiz için fırsata çevirmeye çalışıyoruz. İtalya şu anda bizim için önemli bir AB pazarı konumundayken, İtalya'nın da ülkemizi Asya ve Doğu bölgelerine erişim için bir yatırım merkezi olarak görmesi büyük önem taşıyor. Güvenlik, savunma, yeşil enerji, dijital teknolojiler, akıllı şehirler ve uzay teknolojileri gibi alanlarda kurulabilecek ortaklıklar da iki ülke ticaretine önemli katkılar sağlayacaktır. Daha önce Finlandiya İş Forumu'nda ve diğer AB ülkelerine yapılan ziyaretlerde de dile getirdiğimiz gibi, ticari ve ekonomik ilişkilerimizin potansiyeline ulaşması için Gümrük Birliği'nin değişen küresel ekonomik koşullara uygun şekilde güncellenmesi gerekiyor ve bu konunun en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

banner105

KOBİ'ler İçin Yapay Zeka Devrimi: Pazarlama...
Rekabetin her geçen gün arttığı iş dünyasında, yapay zeka (YZ), küçük ve orta ölçekli işletmelerin...

Haberi Oku