EKONOMİ:
Biyolojik Tarım Meyvelerini Verdi!

Tarım ilacı ve kimyasal madde kullanmadan sadece doğal olarak yetiştirilen domateslerin hasadı yapıldı. Örnek uygulama ile Samsun da ilaç kullanmadan üretilen ilk domates bahçesi oldu.

Samsun’un Terme ilçesinde örnek çalışma yapan ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri ilçede çiftçilerle birlikte Biyolojik koruma ile doğal ürün yetiştirmeyi başardı. İlk olarak yapılan hasatta, tarım ilacı ve kimyasal madde kullanmadan sadece doğal olarak yetiştirilen domatesler satışa sunuldu.

Son yıllarda tarımsal üretimdeki kullanım kolaylığı ve mücadeleden kısa sürede sonuç alınması nedeniyle kimyasal ilaçlama üreticiler tarafından daha çok tercih edildiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, “Aşırı ve bilinçsiz şekilde kimyasal ilaç kullanımı hava, su ve toprak kirliliğine neden olmuştur. Ancak kimyasalların zararları ilerleyen yıllarda ortaya çıkmaya başlamıştır. Kimyasalların aşırı kullanılmasıyla birlikte zararlıların yanı sıra, yararlı canlılar da yok olmaya başlamış ve insan sağlığını tehdit eder boyutlara gelmiştir. Kimyasal mücadelenin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi bakımından kültürel önlemler ve biyolojik mücadele yöntemi gibi birçok mücadele tekniği geliştirilmiştir.” dedi.

Samsun’da bir ilk olarak İlçemiz de Nihat Karaaslan ve Ali Kara’ya alanda biyolojik mücadele çalışması yapıldı. Biyolojik mücadele çalışmasının yapıldığını ve bu seralarda hasat gerçekleştirildiği belirten Demir, “Domateslerde hiçbir kimyasal madde kullanılmamıştır. Hastalık ve zararlı böceklere karşı zehir kullanmadan yapılan mücadele olumlu sonuçlanarak kimyasal mücadele kullanımına göre daha sağlıklı, ilaç kalıntısı olmayan ürünler elde edilmiştir. Ayrıca uygulanan biyolojik mücadele sayesinde hastalık ve zararlılarla mücadele maliyeti de en aza indirilmiştir." dedi. Demir, domateste biyolojik mücadele çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da genişletilmesi ve daha fazla üreticiye ulaşılarak devam etmesi planladıklarını ifade” etti.

Biyolojik tarım eğitimini tamamlayan ve örnek olan çiftçilere de sertifikaları veridi. Sertifikasını alan Nihat Karaaslan, “Yapılan çalışmalar neticesinden aldığım ürünü görünce çok memnunum oldum. Biyolojik tarımla daha doğal ürünler elde etmeyi başardık, hasadını yaptık ilaçsız ve katkısız oldu için ürettiğimiz ürünlere talep arttı. Bize bu örnek uygulamaları gösteren mühendislerimize ve müdürümüze teşekkür ediyorum” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

GELECEĞİN PROJESİ FREE ENERGY BOX
Enerji Bağımsızlığında Devrim Yaratacak Free Energy Box’a ilgi her geçen gün büyüyor.

Haberi Oku