EKONOMİ:
1 Günde 1 Milyon İş Kazası!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 'İş sağlığı ve güvenliği' seminerine ev sahipliği yaptı. BTSO 50. Meslek Komitesi Üyesi ve İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı Alp Güller, dünyada günde 1 milyon iş kazası olduğunu, her yıl 2,3 milyon çalışanın iş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle hayatını kaybettiğini vurguladı.

Oda hizmet binasında 50. Meslek Komitesi tarafından düzenlenen seminerde, şirketlerdeki iş kazaları ile cezai sorumluluklar hakkında bilgi verildi. Programın konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Türkiye’de günde ortalama 200 iş kazası yaşandığını, bunun sonucunda ise her gün 4 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Ülkemizde her yıl yaklaşık bin 400 kişinin iş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle hayatını kaybettiğini dile getiren İlker Duran, şunları kaydetti: "İş kazalarının topluma ve devlete maliyeti, yılda 40-50 milyar liraya ulaşıyor. Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise El Salvador ve Cezayir’den sonra 3. sırada yer alması da ne yazıkki bu konuda katetmemiz gereken uzun bir yol olduğunu gösteriyor."

İlker Duran, Türkiye’de iş kazalarında hayatını kaybeden sigortalı sayısının 100 binde 17 iken Avrupa’da ise bu oranın binde 2,5 seviyesinde olduğunu ifade etti. Duran, "İş kazalarını en az seviyeye indirmek için işverenlerimiz, üzerine düşen görevleri yerine getirmeli. İş güvenliğini ve sağlığını tehdit edecek uygulamalara izin vermemek gerekir. Bu açıdan iş verenlere önemli sorumluluklar düşüyor. Bunu sağlayabildiğimiz sürece can ve mal kayıplarının önüne geçmiş oluruz." diye konuştu.

DÜNYADA HER GÜN 5 BİN ÇALIŞAN HAYATINI KAYBEDİYOR

50. Meslek Komitesi Üyesi ve İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Uzmanı Alp Güller, dünyada günde 1 milyon iş kazası olduğunu, her yıl 2,3 milyon çalışanın iş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle hayatını kaybettiğini vurguladı. Bu rakamın günde 5 bin çalışanın söz konusu nedenlerden dolayı yaşamını yitirdiği anlamına geldiğini vurgulayan Güller, "İş kazası ve meslek hastalığını parasal karşılığı ise dünyadaki gayri safi milli hasılanın yüzde 4’ü. Yani 1.25 trilyon dolardır. Bu büyük bir rakam. AB ülkelerinde her yıl 5 bin 580 kişinin iş kazası, 160 bin kişinin ise ise meslek hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdiğini biliyoruz. AB ülkelerinde her 3,5 dakikada, bir kişi iş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle hayatını kaybediyor. İş kazalarının yüzde 88’i insan hatasından, yüzde 10’u mekanik hatalardan, yüzde 2’si ise öngörülemeyen ve önlenemeyen sebeplerden kaynaklanıyor. Yapılan araştırmaya göre, iş kazalarının yüzde 50’si kolaylıkla önlenebilir. Kazaları minimuma indirmek için, devletin, işverenin ve işçinin uyumlu bir şekilde süreci yürütmesi lazım." dedi.

Programda, İSG Uzmanı Mehmet Yakup Gültekin, Sigorta Hukuku Uzmanı Avukat Kazım Kaya ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Uzmanı Yıldırım Timur da sunum gerçekleştirdi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

GELECEĞİN PROJESİ FREE ENERGY BOX
Enerji Bağımsızlığında Devrim Yaratacak Free Energy Box’a ilgi her geçen gün büyüyor.

Haberi Oku