EĞİTİM:
Veliler Mutluluğu Çizdi!

Avcılar’da bulunan Ambarlı Selahattin Müzeyyen Kaçaker Anaokulu’nda ders zili çalıyor. Minikler sınıftaki yerlerini alırken, anne babalar da mutluluğu çizmek için bahçeye geçiyor. Önlerinde beyaz kağıtlar, ellerinde renkli boyalar bulunan veliler kendi mutluluklarını bu kağıtlara yansıtıyor. Anaokulu Müdürü Sidar Mengeş’in, ‘Yerdeki Yıldızlar’ filminden etkilenerek uygulamaya başladığı proje, aileler ve çocuklarından tam not alıyor. Sidar Mengeş, mutluluk temasını seçme nedenini ise “İnsanlar mutluluğu ve kendilerini neyin mutlu ettiğini unutuyorlar. Onlara mutluluğu hatırlatmak istedim.” diye açıklıyor. 

OKUL BAHÇESİ RENGARENK
Anneden, babaya, kardeşten, babaanneye kadar birçok velinin yer aldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oluyor. İstanbul'un stresinden uzak, bahçe içerisinde yer alan okulda aileleri bir araya getirmeyi başaran Mengeş, “Çocuklarımız sınıfta, velilerimiz ise bahçede çocuk oldular. Veliler resim yapıyorlar, onları boyalarla ve kağıtlarla buluşturduk. Başta onlardan mutluluğun resmini yapmalarını istediğimizde, ‘Bir resim çizemeyiz, hiç yeteneğimiz yok’ gibi cevaplar verdiler. Anlatmak istediklerinin bizim için önemli olduğunu söyleyince rahatladılar. İlk etkinliğimiz bir saate yakın sürdü. Bu da ikinci etkinliğimiz ve katılım çok güzel. Velilerimiz çok memnunlar.” diyor. 
UZUN ZAMANDIR ELLERİNE BOYA ALMAMIŞLAR
Velilerin çoğunun uzun zamandır eline boya kalemini almadığını fark ettiğini söyleyen Mengeş, “İlk etkinliğimizde velilerin birçoğu ailelerini ve çocuklarıyla mutlu olduklarını resmettiler. Renkleri çok canlı kullanan velilerimiz oldu. Hepsi kendilerini farklı ifade ettiler. Çok güzel ve özgün resimler çıktı. Çocuklarıyla katılan ve onlarla birlikte resim yapanlar oldu. Anne ve babalarının resim yapıyor olması da çocuklarımızın çok hoşuna gitti.” diye konuşuyor.
NEDEN MUTLULUK
Kalabalığın, trafiğin ve kargaşanın olduğu, yoğun bir şehirde yaşadığımızı hatırlatan Mengeş, bu durumun insanları mutsuz ettiğini belirtiyor. İnsanların şehrin karmaşasından hep asık suratlı olduğunu vurgulayan Mengeş, mutluluk temasını seçme nedenini şöyle anlatıyor: “İnsanlar, hep trafikte bir yerlere yetişme telaşındalar. İnsanlar mutluluğu ve kendilerini neyin mutlu ettiğini unutuyorlar. Bu etkinlikle yüzlerinin aydınlandığını fark ettim. Hepsi çok mutlu ayrıldılar. Toplumsal mutluluğumuz toplumun mutluluğu ailelerin ve çocukların mutlu olması demektir. Ebeveynlerin mutluluğu bizim için çok önemli.”

PROJEYİ GELİŞTİRECEĞİM

Mengeş, projesini diğer okullara da tavsiye ediyor: “Hiçbir maliyeti olmayan bir uygulama. Bir boya firması bize sponsor oldu. Boyaları ve kağıtları onlar temin ettiler. Velilerin okullara bakış açısını değiştiren, onları mutlu eden bir etkinlik oluyor. Onların memnuniyeti de bizler için çok önemli. Çocuklar hep resimleri kendileri yapabileceklerini düşünüyorlar anne babalarının resim yapabileceğini düşünmüyorlar. Onlar da çok mutlu oldular. Bir okul ve aile işbirliğinin köprüsü bir şekilde atılmış oldu. Bakış açısı değişti. Bütün okullara tavsiye ediyorum.” 

Gelecek yıl projeyi büyük bir kitleye ulaştırmayı hedefleyen Mengeş, “Avcılar meydanda sadece velilerimize değil yoldan geçen vatandaşlara, çocuklara herkese mutluluk temasıyla resim yaptırmak insanların çok hoşuna gidecektir. İnsanların stres atmalarını bir nebze olsun hayat koşturmasından sıyrılmaları hedefimiz.” diyor.

VELİLER DE MUTLU

Oğlu Rüzgar dersteyken bahçede resim çizmenin kendisini mutlu ettiğini söyleyen veli Zeynep Gökşen, “İlk başta tuhaf geldi. Ancak şu anda çok güzel bir etkinlik. Bütün velilerimiz hep birlikte ve etkinlik yapıyoruz, stres atıyoruz. Benim için mutluluk, huzur ve sağlık demek. Oğlum da benim bu etkinlikte ve okulda olmamı seviyor. Okulla ilgili etkinlik yapmamdan çok hoşlanıyor. Annesi yanında olduğu için huzurlu. O da resim yapmayı seviyor ve benim bu etkinlikte olmamı güzel karşılıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Etkinliğe kucağında bebeğiyle katılan Aynur Ozak ise kızının teneffüslerde yanına gelip resimlerini kontrol ettiğini anlatıyor: “Azra Ozak şu an sınıfta. Bebeğim olmasına rağmen katıldım ve güzel bir etkinlik. Ben de bir şeyler yapmaya geldim. Kızım resimlerimi merak ediyor. İlk etkinliğimiz sonrası yaptığımız sergiye baktı. Eleştiriyor. Ben neredeyim diyor. Mutluluk bence aile.”

Yaz tatilinin yaklaştığı şu günlerde deniz, plaj ve güneşi resmeden Gülşah Yüksel, “Deniz, plaj, güneş, piknik yapan insanları resmediyoruz. Etkinlik çok faydalı. Hem çocuklarımıza resmi sevdiriyor. Hem de arkadaşlarla yazın güzel vakit geçiriyoruz, deşarj oluyoruz, rahatlıyoruz. Adeta çocukluğumuza geri gidiyoruz. İlerleyen dönemlerde de devamı gelecek.” diye konuşuyor. 

Etkinliğe oğlu için katılan tek baba ise Ecmel Karpat. Karpat, hem oğluyla beraber olmanın hem de resim yapmanın kendini mutlu ettiğini şu sözlerle anlatıyor: “Oğlum Enes Erol, bu okulda okuyor. Okul güzel bir etkinlik düzenledi. Katıldım. Memnun oldum. Deşarj oluyorum, oğlumu görüyorum, etkinliklerinde onunla beraber oluyorum. Mutluyuz. Oğlum bir sene boyunca çalıştı ve burada emek verdi. Öğrencilik hayatına ilk adımını attı. Tatili hak etti diye düşünüyorum. İnşallah okullar kapanır kapanmaz, bayram ertesi bir tatil planımız var, eşim, oğlum ve ben onun resmini çizdik.”

'ANNEMDEN BU KADARINI BEKLEMİYORDUM'

Minikler, teneffüslerde velilerinin resimlerini de eleştiriyor. Onlara direktifler veren ufaklıklar sergiyi de inceliyor. Ders bitiminde annesinin yanına gelen 5 yaşındaki Abdullah Özkan annesinin okulda olmasının kendini mutlu ettiğini belirterek, “Annemin bu kadar iyi resim yapacağını hiç beklemiyordum. Ben de az çok resim yapmayı seviyorum. Dağ, tepe falan çiziyorum. Annemin burada olması beni mutlu ediyor.” diyor.
Anahtar Kelimeler
Veliler-mutluluğu-çizdi
Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Eğitimin yeni gözdesi Paleontoloji Atölyesi...
Eğitimci yazar Sinan Yaman, Paleontoloji ve Arkeoloji Atölyeleri ile verdiği eğitimleri haberimize anlattı.

Haberi Oku