DÜNYA:
Suriyede Bataklığa Saplanacaklar!

Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’da gazetecilerin Rusya’nın Suriye’ye müdahalesine ilişkin sorularına cevap verdi. Suriye’de herşeyin Esed rejiminin barışçıl protestolara vahşi bir şekilde karşılık vermesiyle başladığına dikkat çeken Obama, dolayısıyla bu savaşın ABD veya herhangi bir ülke ile Suriye arasında değil, ‘Suriye halkı’ ile ‘vahşi ve gaddar bir diktatör’ arasında olduğunu belirtti.
ESED, RUSYA VE İRAN’IN DESTEĞİYLE AYAKTA
Başkan Obama, Esed’in hala iktidarda kalabilmesinin nedenini bu süreçte Rusya ve İran’dan aldığı desteğe bağladı. Rusya’nın, Suriye halkının çoğunluğunun kabul etmediği, çocuklara ve yerleşim yerlerine misket bombası atmaktan çekinmeyen bir rejime arka çıktığını söyledi.
Putin’e Suriye’de tek çözümün kapsayıcı bir siyasi dönüşüm olduğunu açık bir şekilde ifade ettiğini kaydeden Obama, tek yolun Esed’in değişmesi olduğunu dile getirdi. Obama, “Çünkü onu Suriye halkının gözünde iyileştiremezsiniz. Bu benim verdiğim bir karar değil. Suriye halkının çoğunluğunun verdiği bir karar.” şeklinde konuştu.
IŞİD’İN YOK EDİLMESİ HERKESİN YARARINA
IŞİD’in yok edilmesinin ABD ve Rusya başta olmak üzere tüm dünyanın yararına olduğunu Putin’e söylediğini ifade eden Başkan Obama, “Putin’in söylediklerine bakmaksızın, burada açık olan kendisi, IŞİD ve Esed’in gitmesini isteyen ılımlı Sünni muhalifler arasında ayrım yapmıyor. Onların perspektifine göre bunların tümü terörist. Bu felaketin reçetesi. Ve ben bunu kabul etmiyorum.” ifadelerini kullandı.
Başkan Barack Obama, Rusya ve İran’ın farklı bir yol izlememeleri halinde Suriye bataklığından bir süre çıkamayacaklarını vurguladı.
EĞİT-DONAT SANDIĞIMIZ GİBİ YÜRÜMEDİ
Suriyeli muhaliflerin IŞİD ile mücadele etmesi için oluşturulan eğit-donat programı hakkında da konuşan Obama, bu programın istenildiği gibi yürümediğini kabul etti. Savunma Bakanlığı’nın da kendisiyle aynı fikirde olacağını kaydeden Başkan Obama, Esed rejiminin gerçekleştirdiği bombalı saldırıların, Suriyeli muhaliflerin IŞİD’e odaklanmasına imkan sağlamadığına dikkat çekti.
Bundan sonra eğit-donat programında başarılı oldukları alanlara bakacaklarını dile getiren Obama, “Örneğin, doğuda IŞİD’i püskürten bazı Kürt topluluklarıyla çalışarak bunu inşa etmenin yollarına bakacağız.” dedi.
İnsani yardımlar konusunda uluslararası toplum ve koalisyon ülkeleri ile çalışmaya devam edeceklerini belirten Başkan Barack Obama, “Mülteciler konusunda Türkiye ve diğerleri ile Suriye sınırında bazı şeyleri insanlar için daha güvenli yapmak adında nelerin yapılabileceği üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Basının ziyaretine açılacak
Dr. Suat Günsel Camii, 2 Ocak Salı günü 9.00-16.00 saatleri arasında basının ziyaretine açılacak. Basın...

Haberi Oku