Rumlar, özellikle yabancıların vatandaş olabilmeleri için yurttaşlık yasalarında kolaylaştırmaya giderken, Kıbrıs Türk tarafında ise vatandaşlık vermemek için günden güne şartları zorlaştırması dikkat çekiyor.
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, Güney Kıbrıs’ta oturma izini verilen yabancıların sayısının neredeyse 14 bine yaklaştığını, tam sayının 13 bin 841 olduğu bildirildi.
Güney Kıbrıs’ın bu rakamla AB ülkeleri arasında yabancılara en çok oturma izni veren üçüncü ülke konumuna girdiğini belirtirken, bu izinlerin 7 bin 989’u çalışma, 2 bin 111’i ailevi sebepler ve bin 444’ü ise eğitim amaçlı verilen oturma izinleri olduğu vurgulandı.
KKTC'DE GÜNDEN GÜNE ZORLAŞTIRILIYOR
Bu arada KKTC'de ise her geçen gün vatandaşlık verme işlemlerinde zorlaştırmaya gidiliyor.
Son olarak KKTC Bakanlar Kurulu'nun 13 Mayıs'ta onayladığı yasa tasarısı, yurttaşlıkla ilgili yeni ve köklü düzenlemeler içeriyor. Buna göre; 'Yurttaşlık Yasası' tasarısına göre ülkeye çalışma amaçlı gelen kişiler çalışma izni alıp çalışabilecek, ancak yurttaşlık hakkı kazanmayacak. KKTC'de vatandaşlık yasa tasarısının temel düzenlemeleri şöyle:
Bakanlar Kurulu kararı veya bakanlık onayıyla yurttaşlık verilmeyecek.
Yabancı yatırımcıların yurttaşlık başvurusu yapabilmeleri için 15 yılı tamamlamaları gerekecek.
KKTC'de doğmak doğrudan yurttaşlık hakkı kazandırmayacak; KKTC'de doğan ve eğitimini KKTC'de tamamlayıp 18 yaşını dolduranlar, yurttaşlığa başvurabilecekler.
7 yaşından önce KKTC'ye yerleşenler önce beyaz kimlik kartı (daimi ikamet izni) alabilecekler, ardından yurttaşlığa alınacak.
KKTC yurttaşı biriyle evlenen yabancıların vatandaşlığa kabulü için gerekli evlilik süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılacak. Yurttaşlığı evlenerek alan kişilerin, 3 yıl içerisinde boşanmaları halinde, yurttaşlıkları iptal edilecek.
Evlenme yolu ile KKTC yurttaşlığına alınan bir kişinin yurttaş olmayan biriyle yeniden evlenmesi halinde, yeni eşi ve doğacak çocukları KKTC yurttaşlığına alınamayacak. Spor, bilim, teknik, siyaset ve kültür alanlarında olağanüstü hizmeti geçmiş kişilere Cumhuriyet Meclisi kararıyla yurttaşlık verilebilecek.
Nüfusu Arttırmak İçin Yabancılara Kolaylık!
Güney Kıbrıs’ta 2014 yılında oturma izni verilen yabancıların sayısı 13 bin 841 olarak açıklandı. Bu çerçevede Rumların çözüm öncesi nüfusu artırmada her yolu denerken, KKTC'de de bu durum tam tersi işliyor.