DÜNYA:
Kırgızistan'da İktidar Partisi Önde!

 Ülke tarihinde ilk defa biyometrik kimliklerin ve otomatik oy sandıkları kullanılarak gerçekleşen seçimlerde, Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) tarafınfan yayınlanan ön sonuçlara göre, ilk sırada iktidardaki Sosyal Demokratlar Partisi geliyor. MSK tarafından yayınlanan ön sonuçlara göre, milletvekili çıkarabilmek için gerekli olan, ülke genelinde yüzde 7’lik ve bölgelerdeki yüzde yüzde 0,7’lik barajı 6 parti aşabildi.
120 sandalyeli parlamento seçimlerinde, Sosyal Demokratlar Partisi yüzde 27 (38 milletvekili), ikinci sıradaki ana muhalefet partisi Respublika-Ata Curt yüzde 20 (28), Kırgızistan partisi yüzde 12 (18), Önügüü-Progress yüzde 9 (13), Bir Bol Partisi yüzde 8 (12), Ata-Meken partisi yüzde 7 (11) oy aldı.
MSK Başkanı Tuygunaalı Abdarayimov, biyometrik veriler sayseinde seçimlerin adil gerçekleştiğini belirtti. Seçim sonrası gazetecilere açıklama yapan Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev, oy kullananların az olmasının seçim sonucuna etki etmeyeceğini belirterek, “Seçime katılan tüm siyasi partiler seçimlerin adil ve şeffaf geçtiğini belirttiler. Seçimlerin adil şekilde geçmesi ülkemizin özgür ve demokrasi yolunda ilerlediğini gösteriyor.” dedi.
Uluslarası gözlemcilerin de aynı görüşte bulunduğundan bahseden Başbakan Sariyev, tüm partilerin seçim sürecinden memnun kaldığını belirttiklerini kaydetti.
Seçimi ilk sırada kazanan Sosyal Demokratlar Partisi Lideri Çınıbay Tursunbekov, ülke tarihinde ilk defa seçimlerin adil şekilde gerçekleştiğini anlatarak, “Tüm partilerin eşit fırsatlar sahip olduğu demokratik ve adil seçim gerçekleşti diyebiliriz. Parlamentoya 6 partinin geçmesi, iktidar tarafından başka partilere herhangi bir baskının olmadığının göstergesidir. Parlamentoya girecek partiler ideolojik olarak birbirine yakın olduğu için, çoğunluk koalisyonunu kurmada zorlanmayacağımızı ve ülkemizin parlak geleceği için birlikte çalışacağımızı umuyorum.” dedi.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

Basının ziyaretine açılacak
Dr. Suat Günsel Camii, 2 Ocak Salı günü 9.00-16.00 saatleri arasında basının ziyaretine açılacak. Basın...

Haberi Oku