BURSA HABERLERİ:
UNESCO Mirası Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çalıştayı'nda Masaya Yatırıldı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bölge, Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çalıştayı’nda tüm yönleriyle ele alındı.


Başkanvekili Saldız: "Bölgenin Bugünü Bursa'ya Yakışmıyor"

Tayyare Kültür Merkezi’ndeki çalıştayın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Aydın Saldız, bölgenin sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda "Bursamızın ruhu, kimliği ve yaşam kültürünün ta kendisi" olduğunu vurguladı.

  • Ortak Görev: Saldız, UNESCO Mirası olan bu alanı korumanın ve geleceğe taşımanın tüm insanlığın ortak görevi olduğunu belirtti.

  • Mevcut Durum Eleştirisi: "Bu bölgenin bugünkü hali, Bursamıza yakışmıyor. Tarihi dokusu güçlü, hikâyesi büyük olan bu alan, ne yazık ki yeterince bakımlı değil," diyerek mevcut duruma dikkat çekti.

  • Vizyon ve Hedef: Başkan Mustafa Bozbey’in vizyonu doğrultusunda, bölgenin daha estetik, daha güvenli, daha düzenli ve daha ulaşılabilir bir yapıya kavuşturulması şart olduğunu ifade etti.

  • Afet Hazırlığı: Deprem ve yangın gibi afet risklerine karşı hanların dayanıklılığını artırmak ve acil müdahale altyapısını güçlendirmek için adımlar atıldığını vurguladı.


Ortak Akıl ve Yol Haritası: Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Çalıştay, bölgedeki kritik sorunların uzmanlar, esnaf ve yerel yönetim temsilcileriyle birlikte çözümü için yeni bir yol haritası oluşturmayı hedefliyor.

  • Çalıştayın Başlangıcı: Başkanvekili Saldız, çalıştayı yeni bir yol haritasının başlangıcı olarak gördüklerini ve ortak akılla hareket edileceğini belirtti.

  • Bursa'nın Kalbi Eski Heyecanında Değil: Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy, "Bursa’nın kalbi eski heyecanıyla atmıyor," diyerek bölgenin sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.

  • Özel Mülk Sorunu ve Yönetim Modeli: Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Günay Özkılınç, bölgedeki çok fazla özel mülk bulunmasının sorun yarattığını ve mülk sahiplerinin kabul etmemesi nedeniyle restorasyon yapılamadığını aktardı. Çalıştayda ortak yönetim modelinin sorgulanacağını belirtti.


Uzmanlardan Bilimsel Katkılar: Depremden Dijital Mirasa

Çalıştayın oturumlarında farklı üniversitelerden uzman isimler, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin geleceğine yönelik bilimsel sunumlar yaptı.

  • UNESCO Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve Adnan Almeman moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda:

    • Prof. Dr. Tülin Vural Arslan: 'Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi dijital kültür mirası atlası'.

    • Prof. Dr. Şerif Barış: 'Bursa’nın deprem riski ve tarihi yapılarla ilişkisi'.

    • Prof. Dr. Güliz Bilgin Altınöz: 'Afetlere hazırlıklı ve dirençli kültürel mirası yeniden düşünmek'.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bursa Büyükşehir'den Gürsu’ya Ulaşım...
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Gürsu ilçesinde yürüttüğü asfalt yenileme ve yol genişletme çalışmaları...

Haberi Oku