Bursa Aile Danışmanları ve Eğitim Derneği (BURADDER) iş birliğiyle düzenlenen "Ana Baba Okulu", Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen “Aile Olmak ve Birlikte Yol Almak” semineriyle kapılarını açtı. 5 hafta sürecek olan programda ebeveynlik becerileri ve psikolojik dayanıklılık uzmanlarca ele alınıyor.
Dijital Çağda Ebeveynlik ve Sevgi-Sınır Dengesi
Programın ilk haftasında aile danışmanı Dilek Erol, Dr. Mesut Cevdet Yavuz ve psikolog Enes Yeşilağaç, anne ve babaların tutumlarının çocukların kişilik gelişimi üzerindeki kritik rollerini inceledi. Seminerde öne çıkan başlıklar şunlar oldu:
-
Özgüven İnşası: Aile içi ilişkinin çocuğun sorumluluk duygusuna etkisi.
-
Davranışla Rehberlik: Çocuğa sözle değil, somut davranışlarla örnek olmanın gücü.
-
Psikolojik Dayanıklılık: Hata yapma ve sorunlarla baş etme becerisinin kazandırılması.
"Aileler Yönetim Kurulu Gibi Toplanmalı"
Seminerde interaktif atölye çalışmaları yaptıran Aile Danışmanı Dilek Erol, aile içi iletişimde "zihin okuma" hatasına dikkat çekti. Erol, aile bağlarını güçlendirecek somut bir öneride bulundu:
“Her ailenin haftada bir veya iki haftada bir, tıpkı bir yönetim kurulu toplantısı ciddiyetinde bir araya gelmesi gerekir. Demokratik aile toplantılarında beklentiler, hefler ve sorunlar açıkça konuşulmalı; zihin okumak yerine doğrudan iletişim kurulmalıdır.”
Aynı Olmak Değil, Uyumlu Olmak Önemli
Eğitimi bir "davranış değişikliği" süreci olarak tanımlayan Dr. Mesut Cevdet Yavuz, evlilik ve aile kavramının tarihsel gelişimine değindi. Yavuz, sağlıklı bir ilişkinin anahtarının benzerlikten ziyade uyum olduğunu vurgulayarak, "İnsanlar genelde aynı olmayı önemsiyorlar; ancak aslolan aynı olmak değil, farklılıklara rağmen uyumlu hareket edebilmektir" ifadelerini kullandı.
Toplumun Görünmez Yaraları: Travmalar ve Empati
Psikolog Enes Yeşilağaç ise aile içindeki duygusal dinamiklerin önemine işaret etti. Empati, öfke kontrolü, sabır ve şefkatin aile içindeki yaraları iyileştirdiğini belirten Yeşilağaç, "Aile olmak toplumumuzda kolay gözüken ama oldukça zor bir dinamik. İçimizde susturduğumuz travmaları konuşarak daha faydalı hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.
BURADDER Başkanı Nüket Bozkurt da projenin toplumsal farkındalık oluşturma noktasındaki önemine değinerek, duyarlılığı için Osmangazi Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu.



