Bursa’nın demir ağlarla örülmesi hedefiyle 9 kilometrelik Bursaray Görükle ve Emek hatlarının ardından konforlu ulaşımın kentin doğu yakası ile buluşturulması amacıyla hayata geçirilen 7 duraklı 8 kilometrelik Kestel hattının son 3 istasyonunda yolculu seferler başladı. Arabayatağı istasyonundan itibaren 8 bin100 metrelik geliş gidiş hattın ilk 4 istasyonunu olan Mimar Sinan- Orhangazi Üniversitesi, Hacıvat, Şirinevler ve Otosansit istasyonları, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle Mart ayının başında hizmete açılmıştı. Bölgeyi bir an önce çağdaş ulaşımla buluşturmak amacıyla tamamlanan istasyonları hemen devreye alan Büyükşehir Belediyesi hattın son üç istasyonu olan Cumalıkızık, Değirmenönü ve Kestel istasyonları da törenle yolculu ulaşıma açtı. Kestel İstasyonu’nda düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra Kestel Kaymakamı Cemil Aksak, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, AK Parti İl başkanı Cemalettin Torun ile çok sayıda davetli katıldı.
Ankara yolunun çehresi değişti
Bursaray Kestel hattının, bir raylı sistem imalatının ötesinde yeni kavşak ve köprü imalatları, oto korkuluklar ve aydınlatmaları ile Ankara yolunun çehresini tamamen değiştiren özel bir proje olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, “Bu projeye başlarken, ‘kentin batısında ne varsa doğusunda da olacak’ demiştik. Birçok kişi inanmadı. Ancak gerek istasyon imalatları, yürüyen merdivenleri, asansörleri ile istasyonlarımız son derece modern bir şekilde inşa edildi. Buradaki imalatların batıdaki istasyonlardan aşağı hiçbir tarafı yok hatta fazlası var. Bu proje ile kentin doğusuna kalite geldi. Göreve geldiğimizde raylı sistemin günlük yolcu sayısı 110 bin civarındaydı. Yeni hat ve vagonlarımızla bu sayıyı 270 bine çıkardık. Bugün açılışını yaptığımız istasyonlarla birlikte sefer sayılarını da artırdığımızda bu sayı 350 bine çıkacak. Yeni alacağımız vagonlarla birlikte yakında bu sayı 1 milyon 350 binleri bile bulacak.
Türkiye’nin en uzun hattı
Programda olmamasına rağmen projelendirdikleri Kestel hattının tamamlanmasının ardından Türkiye’nin en uzun kesintisiz hattını da Bursa’ya kazandırdıklarını dile getiren Başkan Altepe, Kestel ile Görükle arasındaki toplam 31 kilometre uzunluğundaki hat ile doğudaki Bursa Teknik Üniversitesi ile batıdaki Uludağ Üniversitesi’nin de birbirine bağlandığını kaydetti. Sadece Kestel hattındaki raylı sistem yatırımının 120 milyon TL’yi bulduğunu hatırlatan Başkan Altepe, kavşak ve yol düzenleme, tretuvar, aydınlatma ve çevre düzenlemeleriyle birlikte kentin Ankara girişinin de modern bir görünüme kavuştuğunu vurguladı.
Nüfusun yarısına yürüme mesafede
Kestel Belediye Başkanı Yener Acar da konforlu ulaşımın Kestel ilçesi ile buluşturulması amacıyla gerçekleştirilen yatırım nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Kestel istasyonunun Kestel Belediye Binası’na uzaklığının 550 metre, Bursa Caddesi, Kurtuluş Caddesi ve kuzeyde Kale Mahallesi’ne uzaklığının da 700 metre mesafede olduğunu belirten Acar, “Özellikle istasyonun yanında bisiklet parklanması için bir yer oluşturduğumuzda neredeyse ilçe nüfusumuzun yarısı yürüme mesafede hiç araç kullanmadan istasyona gelecek ve buradan hem üniversiteye hem Bursa’nın merkezine tek araçla ulaşabilecek” dedi.
Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yıldız da Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerini her zaman yanlarında gördüklerini belirterek, Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından kurdele keserek, hattı yolculu seferlere açan Başkan Altepe ve beraberindekiler, hattan hareket eden vagonla seyahat eden ilk yolcular oldu.