Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından etkinlik, Uludağ Üniversitesi Çok Sesli Korosu’nun konseri ile devam etti. Dernek Başkanı Fevzi Topçuoğlu’nun açılış konuşmasının ardından Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey söz alarak günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. 74 yıl geçmesine rağmen Köy Enstitüleri’nin değerinin hiç azalmadığını vurgulayan Başkan Mustafa Bozbey, “Eğitim ve iletişim biliminde dev adımlar atıldı ama bu eğitim kurumları hala önemini koruyor. Çünkü her şeyin başı eğitim. Siz bir kişiye hangi yaşta olursa olsun ne eğitim verirseniz, onu geri alırsınız. İyiyi, doğruyu öğretirseniz, iyi ve doğru insan karşınıza çıkar. Bilgi verirseniz, aydın yurttaş yetiştirirsiniz. Kısacası eğitimle ne ekerseniz onu biçerseniz. Türkiye’nin bugün yaşadığı sorunların en başında yine eğitim gelmektedir. Dünyanın sorunu da eğitimdir. Eğer Köy Enstitüleri kapatılmasıydı hiç kuşkusuz bugün Türkiye çok farklı bir noktada, bilimin ışığında yürüyen yolda olacaktı. Köy Enstitüleri, yaratıcılığın bir ürünüydü ve yetiştirdiği öğretmen niteliği hala aşılamadı. Anadolu insanın bağnazlıktan kurtarıldığında nasıl yaratıcı ve üretici yurttaşlar olabileceğinin kanıtıydı. Köy enstitülerindeki anlayış doğaya duyarlı, insana duyarlı, yaşamla bütünleşen, ders kitaplarını ezberleyen anlayıştan uzak, yaşamın içinden kaynaklanan bir eğitim anlayışının tanımıydı. Bizler Nilüfer Belediyesi olarak o günlerde yakılan eğitim meşalesini örnek alarak bugünde eğitime önem veriyoruz ve çeşitli örnek çalışmalara imza atıyoruz” dedi.
Etkinliğe katılan Prof. Dr. Sina Akşin de Köy Enstitüleri’nin önemine değinerek, “Köy Enstitüleri bir devrimdi. Bir ulusun geri kalmışlığı yada ilerlemesi eğitiminden kaynaklanır. Atatürk devriminin amacı halkın orta çağdan yakın çağa yöneltmek ve aydınlatmaktı. Köy enstitülerinin 3 ana amacı vardı. İlkokul öğretmeni, teknisyen ve aydın insan yetiştirmekti” diye konuştu.
CHP Denizli Eski Milletvekili ve Eğitimci Yazar Mustafa Gazalcı da 17 Nisan’ın bir halk bayramı olduğuna dikkati çekerek, aradan geçen 74 yıla rağmen hiçbir eğitim modelinin köy enstitülerinin yerini tutmadığını belirtti. Bu modelin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Gazalcı, siyasi iktidarlarında bu eğitim modeline inanması gerektiğini söyledi.
Konuşmalar ve plaket takdiminin ardından etkinlik Uludağ Üniversitesi Çok Sesli Korosu’nun konseri ve dans gösterileriyle sona erdi.