BURSA HABERLERİ:
Bursa'nın Fethinin 700. Yılında Anlamlı Panel: 'Nilüfer Hatun ve Erken Osmanlı'da Kadın'

Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen Nilüfer Hatun ve Erken Osmanlı’da Kadın başlıklı panelde, Osmanlı’nın kuruluş döneminde kadının kent inşasındaki rolü, vakıf kültürü ve toplumsal hayattaki kurucu iradesi uzman akademisyenler tarafından masaya yatırıldı.


Nilüfer Hatun: Sosyal Belediyeciliğin Tarihi Mimarı

Panelin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkan Vekili Günce Çelik, ilçeye adını veren Nilüfer Hatun’un sadece bir tarihi figür değil, bir şehir kurucusu olduğunu vurguladı. Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Nilüfer Hatun, inşa ettirdiği yapılarla kentin sosyal dokusunu örmüş; Türk kadınının toplumsal hayattaki kurucu iradesinin en somut örneği olmuştur. Onun vakıflar aracılığıyla eğitime ve sağlığa sağladığı katkılar, bugün bizim sosyal belediyecilik anlayışımızın temel dayanağıdır."


Tarihçilerden Ezber Bozan Açıklamalar

İki oturum halinde gerçekleşen panelde, erken Osmanlı tarihine dair ezber bozan akademik bulgular paylaşıldı:

  • Prof. Dr. Feridun Emecen: Nilüfer Hatun’un Yarhisar Tekfuru’nun kızı olduğu yönündeki rivayetlerin zayıf olduğunu belirterek, Orhan Gazi ile tanışmalarının Bursa’nın fethi dönemine rastladığını ifade etti.

  • Araştırmacı-Yazar Raif Kaplanoğlu: Nilüfer Hatun’un Şile Tekfuru’nun kızı olabileceğini savundu. Ayrıca, Bursa Ovası’ndaki nilüfer çiçeklerine dikkat çekerek; derenin adını köprüden değil, köprünün adını dereden aldığını öne sürdü.

  • Prof. Dr. Fikret Yılmaz: "Nilüfer" adının Bursa’nın kent hafızasındaki yerini anlatarak, belediyenin bu ismi taşımasının kentsel kimlik açısından çok kıymetli olduğunu belirtti.

  • Doç. Dr. Nilgün Elam: Bizans ve Osmanlı arasındaki evlilik ittifaklarını analiz ederek, Orhan Gazi’nin Bizans prensesi olduğu kesinleşmiş tek eşinin İmparator 6. Yannis Kantakuzenos’un kızı Theodora olduğunu vurguladı.


Kadınlar: Kentin Sessiz Değil, Karar Verici Özneleri

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Selen Durak, erken dönem Osmanlı kadınlarının kurdukları vakıflar ve inşa ettirdikleri köprülerle şehirlerin fiziksel gelişiminde "karar verici özne" olarak yer aldıklarını belirtti. Kadınların sadece bir kullanıcı değil, mimari ve sosyal çevreyi biçimlendiren stratejik bir güç oldukları ifade edildi.

Programın sonunda Nilüfer Belediye Başkan Vekili Günce Çelik ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir, değerli katkılarından dolayı akademisyenlere teşekkür plaketi ve anı hediyeleri takdim etti.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Bursa Ticaret Borsası’ndan Rekor Başarı:...
Tarım ticaretinde güvenin ve dijital dönüşümün adresi olan Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB), 2026 yılının...

Haberi Oku