UNESCO ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesinde yer alan bu asırlık gölge oyunu geleneği, düzenlenen profesyonel kurslarla yeni nesil sanatçılara aktarılıyor.
Tarihi Karagöz Müzesi'nde Geleneksel Teknikler
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi ve Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Bursa Şubesi iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Karagöz Tasvir Yapımı’ kursu, sanata gönül verenleri tarihi bir atmosferde buluşturuyor. Kursiyerler, aslına uygun yöntemlerle gölge oyununun mutfağına iniyor:
-
Deri İşleme ve Nevregan: Geleneksel yöntemlerle şeffaf deri işleme ve özel nevregan bıçakları kullanılarak figürlerin kesilmesi öğretiliyor.
-
Kök Boya Sanatı: Tasvirler, asırların mirası olan doğal kök boyama teknikleriyle renklendiriliyor.
-
Perde Deneyimi: Kursiyerler sadece yapımı değil, ürettikleri figürleri beyaz perde arkasında oynatarak ses ve hareket kabiliyeti kazanıyor.
Seçkin Güneş: "Geleceğe Aktarılması Gereken Önemli Bir Kültür Mirası"
Projenin koordinasyonunu yürüten UNIMA Türkiye Milli Merkezi Bursa Şubesi Başkanı Seçkin Güneş, Bursa’nın bu küresel mirasını korumak adına atılan adımların önemini şu sözlerle dile getirdi:
“Karagöz sanatı, yalnızca geçmişe ait bir hatıra değil; yaşayan, nefes alan ve geleceğe aktarılması gereken en önemli kültürel bağımızdır. Amacımız bu eğitimlerle geleneksel sanatımızı yaşatırken, sektöre yeni ‘Hayali’ler (Karagöz oynatıcıları) kazandırmaktır. Kursiyerlerimizin Karagöz Müzesi'nin tarihi ikliminde bu işi öğrenmesi motivasyonu artırıyor. Sanata ve sanatçıya sunduğu güçlü desteklerden dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz.”


