'Güneşin Sofrasında Nâzım Hikmet Sempozyumu' ve 'Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim' adlı özel serginin açılışı, Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Başkan Mustafa Bozbey öncülüğünde 'Nâzım Hikmet Yılı' ilan edilen bu özel dönemde düzenlenen etkinlikler, büyük ustayı farklı yönleriyle anmayı ve gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.
'Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim' Sergisi Sanatseverlerle Buluştu
‘Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim’ adlı özel serginin açılışıyla başlayan etkinlikler, Nâzım Hikmet’in çok yönlü sanat hayatına ve etkileyici politik duruşuna odaklanıyor. Küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu’nun üstlendiği, Savaş Çekiç’in mekân tasarımı ve Nejat Biçen’in iletişim tasarımıyla hayata geçirilen sergi, iki ana bölümden oluşuyor.
Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde yer alan ilk bölüm, TÜSTAV, Nâzım Hikmet Vakfı ve Piraye Koleksiyonu’nun değerli katkılarıyla hazırlandı. Bu bölümde Nâzım’ın şiirden tiyatroya, romandan sinemaya ve resme uzanan geniş üretim yelpazesi, hayatına dair kronolojik bilgiler ve görsel malzemelerle belgesel bir anlatımla sunuluyor.
Serginin Tayyare Kültür Merkezi’ndeki diğer bölümünde ise, Nâzım Hikmet’le düşünsel ya da duygusal bağ kuran günümüz sanatçılarının eserleri yer alıyor. Ahmet Merey Koleksiyonu’nun ağırlıkta olduğu bu bölümde, Nâzım’ın yeğeni Ayşe Yaltırım’ın da aralarında bulunduğu dört sanatçının koleksiyon dışından eklenen çalışmaları sergiyi zenginleştiriyor. Sergi, sanatseverler tarafından 9 Eylül 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Serginin açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız ve Serginin Küratörü Emre Zeytinoğlu, serginin oluşumunda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Güneşin Sofrasında Nâzım Hikmet Sempozyumu Başladı
Serginin açılışının ardından 'Güneşin Sofrasında Nâzım Hikmet Sempozyumu'na geçildi. Sempozyumun açılış konuşmalarını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, Bursa Nâzım Hikmet Yılı Projesi Danışmanı Atilla Birkiye ve Açılış Konuşmacısı Murathan Mungan yaptı.
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Şafak Baba Pala, Nâzım Hikmet’in dizelerinden ve hayatından örnekler vererek, Nâzım’ın Bursa’da çok emeği bulunduğunu ve kentin Nâzım’a bir borcu olduğunu ifade etti. Yaptıklarının bu borcu ödemede deryada bir su damlası olduğunu ancak suyun gücüne inandıklarını belirten Pala, Bursa'nın yeniden yeşerdiğini ve Nâzım'ın umudu gibi havadaki hüznün dağılacağına olan inancını dile getirdi.
Bursa Nâzım Hikmet Yılı Projesi Danışmanı Atilla Birkiye, bir yıl boyunca projeye emek veren sanatçılara, şairlere, yazarlara ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. Nâzım Hikmet’e dair anılarını paylaşan Birkiye, ustanın ‘Aya Gidilecek’ şiirini okuyarak katılımcıları duygulandırdı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Murathan Mungan ise, Nâzım Hikmet için düzenlenen böylesi bir etkinlikte yer almaktan duyduğu sevinç ve gururu dile getirdi. Sempozyumu tasarlayan ve emeği geçenlere teşekkür eden Mungan, Nâzım Hikmet’le ilgili anılarını, sanatçının hayatından ve dizelerinden kesitler sunarak analizlerini paylaştı.
Plaket Töreni ve Müzikli Şiir DinletisiAçılış konuşmalarının ardından, sempozyuma katkı sağlayan Atilla Birkiye, Emre Zeytinoğlu, Savaş Çekiç, Nejat Biçen ve Murathan Mungan’a, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Daire Başkanı Şafak Baba Pala ve Kültür Şube Müdürü Nazan Akdoğan tarafından plaket takdim edildi.
Program, sempozyum için özel olarak hazırlanan ‘Yatar Bursa Kalesi’nde’ adlı müzikli şiir dinletisiyle devam etti. Piyanoda Serdar Yalçın, kemanda Seda Subaşı Yalçın, çelloda Şemsa İdil Ural'ın eşlik ettiği dinletide, şiirleri Ali Düşenkalkar ve Hakan Gerçek, şarkıları ise Deniz Erdoğan Likos ve Hüseyin Likos seslendirdi.