BİLİM-TEK:
Uzmanlar Parfüm ve Cep Telefonu Uyarısı Yaptı!

 Yaz aylarında meydana gelen olaylardan birisi de araç içinde meydana gelen patlamalar. Aşırı sıcaklarla birlikte meydana gelen patlama çoğu kez şaşkınlığa neden oluyor. Patlamaların sebebi ise bir parfüm şişesi ya da cep telefonu olabiliyor. İngiliz Sprey Üreticiler Birliği’ne göre sprey kutularına (parfüm ve benzeri kimyasal maddeler) 2 ila 8 atmosfer arasında basınç uygulanabiliyor. Bu da 20 ile 85 kg/metrekareye denk. Sprey kutuları delindikleri ya da ısındıkları takdirde şiddetle patlayabiliyor. Özellikle içlerinde yanıcı madde varsa ölümcül sonuçlarda doğurabiliyor. Bunların dikkate alınmasıyla birlikte spreyler, fabrika üretiminde genleşmelerine uygun olarak tasarlanıyor. Spreyler üretim sonrasında fabrikada sıcak su banyosuna tabi tutularak denetimden geçiriliyor. 

Uzmanlar, sprey kutularının sadece ateşle temasında değil güneşle uzun süreli teması sonucunda da patladığına dikkat çekiyor. Yaz aylarında araçta bulundurulan sprey kutularının da bomba gibi patladığı genelde araç içinde camların kırılması ya da farklı şekilde zararlar verdiğini açıklayan uzmanlar, patlama anında araç içinde kişi bulunuyorsa küçük çaplı insanlarda da yaralanmalar oluştuğunu vurguluyor. Ayrıca araçta bırakılan ve güneşe maruz kalan cep telefonlarının da aşırı ısınmaya bağlı olarak bataryalarının da etkili bir şekilde patladığı ve önemli ölçüde araçta maddi zarar oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, yaz aylarında bu tür kazaların başa gelmemesi için parfüm ve benzeri sprey kutuları ile cep telefonlarının araçta bırakılmamasını öneriyor.

Misafir Avatar
İsim
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner104

MG’den Dünyanın %100 Elektrikli İlk Station...
Doğan Holding çatısı altında faaliyet gösteren Doğan Trend Otomotiv’in Türkiye distribütörlüğünü...

Haberi Oku