'Bedelli Askerliği Kabul Etmiyoruz'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin olağan haftalık grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün açıkladığı bedelli askerlik konusunda görüşlerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Durumu iyi olandan parayı alacaksın aynı yaş grubuna girip parası olmayandan para almayacaksın. İkisi de kısa dönem askerlikten yararlanacak. Neden biz sosyal demokrat, ezilenlerin, yoksulların partisiyiz. Getirmişler, durumu iyi olanlar askere gitmeyecek, durumu iyi olmayanlar haydi nöbete doğru. Bunu kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz.” dedi.

     CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Bugün medyaya bir haber düştüğünü, 2 bin 831 Soma işçisinin işine son verildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “2 bin 831 işçiye cep telefonu ile mesaj gönderiyorlar, işinize son veriyoruz diye. Bu insanlar yer altında çalışıyorlar, bu insanlar yolsuzluk yapmıyorlardı. Bu insanlar helal para kazanıp, evlerini geçindirmek istiyorlardı. Şimdi ben Sayın Davutoğlu’na sesleniyorum. Sen eğer başbakan isen başbakanlık koltuğunda oturuyorsan bu işçilerin tamamına iş ve aş bulacaksın, bu senin görevindir.” diye konuştu. Salondakiler, ‘Gün gelecek devran gelecek AKP halka hesap verecek’ sloganları atması üzerine Kılıçdaroğlu, “Soracağız hesabını. Hiç meraklanmayın. Demokratik yollardan hesabını soracağız. Sandıkta hesabını soracağız. Kul hakkı yiyenlerden hesabını soracağız. Çoluk çocuğun, yetimin hakkını yiyenlerden hesabını soracağız. Bu bizim boynumuzun borcudur, bu vatandaşın yükümlülüğüdür, bunun hesabını hep beraber soracağız.” diye konuştu. 
     Somalı işçilere 'ya aç kalacaksınız öleceksiniz ya da yer altına inecek orada öleceksiniz' denildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Başka bir seçenek yok. Biz şunu vaat ediyoruz, bütün işçilere yer altında çalışan işçilere vaat ediyoruz. Senin insan gibi çalışacağın koşulları sağlamak yeraltında, CHP’nin boynunun borcudur.” diye ifade etti. 
     Bir toplumun zincirlerini kırmasının, çağdaş uygarlığı yakalamasının yolunun eğitimden geçtiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “katma değeri yüksek ürün üreteceksek, bilimi geliştireceksek, elin oğlu aya, Mars'a, yıldıza giderken biz neden gitmiyoruz diye soru soracaksak, bunun yolu da eğitimden geçer. Eğitim bu kadar önemli. O nedenle bütün dünya eğitime ve öğretmenlere iyi yatırımlar yapıyor. Dünyanın en verimli yatırımı eğitime yapılan yatırımdır. Çünkü eğitime yaptığınız her yatırımın karşılığını misli ile alıyorsunuz. GSMH’dan diğer ülkeler milli eğitime OECD ülkeleri yüzde 5.8’ini ayırıyor, Türkiye yüzde 3.02’sini ayırıyor. Biz burada sınıfta kaldık. Daha fazla kaynak ayırmamız gerekiyor. Sen kendine saray yapacağına otur da adam gibi eğitime para ayır.” şeklinde konuştu. 
"MUSTAFA ŞAHİN 2004’DE VEFAT ETMİŞ, MEB 75 ÜZERİNDE PUAN VEREREK OKUL MÜDÜRLÜĞÜNE DEVAM ETME KARARI ALDI" 
     CHP olarak dertlerinin, Ermenek’te delikli lastik ayakkabı giyen Recep Amca'nın ne zaman kundura ayakkabı giyeceği olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Benim derdim bu. Öğretmenlerin derdi sadece bu kadar değil. Neresine dokunsan bir ah çıkıyor. Milli Eğitim merkez ve taşra teşkilatında üst düzey yöneticiler üç yılda 2 kez kanunla görevlerinden alındı. TBMM yöneticileri kanunla görevden alıyor. Kanun çıkarıyor, neden, öğretmen hak aramasın diye, mahkemeye başvurmasın diye. Hallaç pamuğu gibi atıp itibarsızlaştırdılar. Oysa öğretmen geldiğinde herkesin önünde kalkması gerekir Öğretmen budur. Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum diyor Hz Ali. Sana bir harf öğretmiyor seni alıp yetiştiriyor. Sen onun gelip yüzüne bile bakmıyorsun, görevden alıyorsun. Sağa sola sürüyorsun yazık günah değil mi öğretmenlere. Bununla da yetinmediler. Yönetici atama yönetmeliği çıkardılar. 4 yılını çıkaran 76 bin öğretmeni görevlerinden aldılar. Dedilerki yeni puanlama yapacağız. Neye göre puanlama yaptığı belli değil. 75 ve üstü olanlar görevlerine devam edecek, diğerlerini atacağız, gitsin. Nasıl çocuklara eğitim verecek hangi moralle verecek. Öyle bir değerlendirme yaptılarki tamamen baştan sağma ve tamamen siyasi kadrolaşmaya yönelik. İki örnek vereceğim. Bu Milli Eğitim Bakanının nasıl çalıştığını bilmeniz açısından. Yozgat Sorgun’dan. Sorgun Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Şahin, 13 Ağustos 2004’de vefat etmiş. Milli Eğitim Bakanlığı, buna 75 üzerinde puan vererek, okul müdürlüğüne devam etmesi kararını almış durumda. Güleriz ağlanacak halimize. Yine aynı lisede Cuma Özdemir, 75 ve üzerinde puan verdiler, okul müdürlüğüne devam etsin diye. Oysa Cuma Özdemir, AKP Kilis belediye başkan yardımcısı. Eğitim bu durumda. Çocuklarınızı düşünün.” açıklamasında bulundu. 
     Bedelli askerlik konusunun getirildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Ne diyorlardı ‘efendim olur mu zenginin çocuğu gidecek para yatıracak askerlikten sıyıracak, gariban Mehmet efendinin oğlu hadi bakalım doğru askere’. Biz de olmaz dedik. Biz bir kanun teklifi verdik. Durumu iyi olandan parayı alacaksın aynı yaş grubuna girip parası olmayandan para almayacaksın. İkisi de kısa dönem askerlikten yararlanacak. Neden biz sosyal demokrat, ezilenlerin, yoksulların partisiyiz. Getirmişler durumu iyi olanlar askere gitmeyecek, durumu iyi olmayanlar haydi nöbete doğru. Bunu kabul etmiyoruz, doğru da bulmuyoruz.” 
     Son günlerde yüzde 10 seçim barajı ile ilgili tartışmaların gündemde olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Halkın tercihlerine inanırız. Seçimler demokrasilerin en önemli göstergesi. Ama yüzde 10 barajını içimize sindiremiyoruz. Doğru da bulmuyoruz. Kalkması gerekiyor.” dedi.