İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sayburç Kazı Başkanı Doç. Dr. Eylem Özdoğan, yaklaşık 12 bin 600 yıl öncesine dayanan yerleşik yaşamın sırlarını Nilüferli sanatseverlerle paylaştı.
Göbeklitepe Kültürünün Yeni Halkası: Sayburç
“Taş Tepeler’de Yerleşik Yaşamın Başlangıcından Bir Kesit: Sayburç” başlıklı söyleşide, bölgenin Göbeklitepe kültürü ile olan organik bağı masaya yatırıldı. 2021 yılından bu yana süren kazılarda elde edilen veriler, Neolitik döneme dair ezberleri bozmaya devam ediyor.
Kazı raporundan öne çıkan çarpıcı detaylar:
-
50’den Fazla Yapı: Kazı alanında bugüne kadar 50’nin üzerinde yapı tespit edildi.
-
Gündelik ve Ritüel Yaşam: Alanda hem konutlar hem de ritüel amaçlı kullanılan, içinde “T” biçimli dikili taşlar barındıran özel yapılar bir arada bulunuyor.
-
Sosyal Mimari: Konutların özel yapılar etrafında kümelenmesi, 12 bin yıl önceki sosyal hiyerarşi ve organizasyon hakkında önemli ipuçları veriyor.
Mimari Devrim: Yuvarlak Planlı Yapılardan Dörtgen Formlara Geçiş
Doç. Dr. Eylem Özdoğan, Sayburç’un arkeoloji dünyası için neden eşsiz olduğunu şu sözlerle açıkladı:
“Sayburç, Neolitik dönemin geçiş süreçlerini kesintisiz yansıtan nadir alanlardan biri. Burada, insanlığın yapı teknolojisindeki büyük dönüşümüne; yani yuvarlak planlı barınaklardan dörtgen planlı mimariye geçişe tanıklık ediyoruz.”
300 yıl boyunca kesintisiz iskan edilen bu bölgede; ocaklar, seki alanları ve işlikler, o dönemin beslenme ve üretim kültürünü günümüze taşıyor.
Nilüfer’de Kültürel Miras Farkındalığı
Söyleşiyi Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Özlem Akbaş Önsoy da ilgiyle takip etti. Nilüfer Belediyesi, bu buluşmalarla sadece yerel değil, dünya miras listesini etkileyen arkeolojik gelişmeleri Bursa halkıyla buluşturmaya devam ediyor. Program sonunda katılımcılar, tarihin derinliklerine dair merak ettikleri soruları Doç. Dr. Özdoğan’a sorma fırsatı buldu.